BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 339. napja – a nyugati hírszerzés közölte: eljött az ideje a tűzszünetnek

Rally for Israel's Independence Day in Bremen
izrael és palesztin zászló
háború
gáza
hamász
tüntetés
Összefoglaló:

„A következő napokban új javaslatot terjeszthetnek elő Izrael és a Hamász között tűzszüneti megállapodás érdekében” – mondta William Burns, a CIA igazgatója, figyelmeztetve, hogy az egyezség megkötése még nagyon messze van, és mindkét oldalról jelentős kompromisszumokra lenne szükség.

Rally for Israel's Independence Day in Bremen
izrael és palesztin zászló
háború
gáza
hamász
tüntetés
Fotó: dpa Picture-Alliance / AFP

A The Wall Street Jounal cikke szerint a CIA vezetője szokatlanul nyers stílusban felszólította Jahja esz-Szinvárt, a Hamász vezetőjét és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy kössenek tűzszünetet és fejezzék be a konfliktust.

El kell jönnie annak a felismerésnek, hogy elég. Végre eljött az idő, hogy nehéz döntéseket és kompromisszumokat hozzanak meg

–  mondta Burns a Financial Times által szervezett eseményen Londonban, a brit MI6 külföldi hírszerző szolgálat vezetője mellett. „Remélem, nagyon remélem, hogy mindkét vezető meghozza ezt a döntést” – tette hozzá.

A CIA vezetője mellett felszólalt Richard Moore is, aki az Egyesült Királyság titkosszolgálatának vezetője. Ez volt az első alkalom, hogy a két kémfőnök közvetlen üzeneteket küldjenek a nyilvánosság előtt a szembeálló feleknek. Főként a globális eszkaláció különféle kockázatairól beszéltek, valamint arról, hogy Kína, Oroszország és Irán vezetői hogyan enyhítsék a feszültséget. 

A Financial Times londoni rendezvényen Richard Moore kifejtette, hogy az ukrajnai háború folytatódásával az oroszországi kémek egyre vakmerőbbé válnak az Egyesült Királyságban, de egész Európában és a világ többi táján is. Moore és Burns szerint az MI6 és a CIA közösen lép fel az orosz hírszerzés által Európában folytatott „felelőtlen szabotázshadjárattal” szemben is. Hozzáteszik: Oroszország „cinikus módon” használ technológiai eszközöket hazugságok és álinformációk terjesztésére, annak érdekében, hogy éket verjen a nyugati szövetséges országok közé.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.