BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 354. napja – Az Egyesült Államok újabb katonákat küld a Közel-Keletre az Izrael-Hezbollah konfliktus kiélesedése nyomán

American soldiers drive M1A2 SEP V3 Abrams during a military parade on Polish Armed Forces Day in Warsaw, Poland on 15th August, 2024. Every year on 15 August Poland commemorates the Battle of Warsaw, also known as the Miracle on the Vistula. In 1920, the Polish army stopped Soviet troops, preventing their aggression against Europe. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Összefoglaló:

A Hezbollah és Izrael közti konfliktus kiélesedése nyomán az Egyesült Államok további katonákat vezényel a Közel-Keletre. Pat Ryder védelmi minisztériumi szóvivő napi sajtótájékoztatóján részletek említése nélkül annyit mondott, hogy kis létszámú katonai kontingensről van szó, de azt nem közölte, hogy milyen feladataik lesznek az új egységeknek. 

American soldiers drive M1A2 SEP V3 Abrams during a military parade on Polish Armed Forces Day in Warsaw, Poland on 15th August, 2024. Every year on 15 August Poland commemorates the Battle of Warsaw, also known as the Miracle on the Vistula. In 1920, the Polish army stopped Soviet troops, preventing their aggression against Europe. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Újabb katonákat vezénye a Közel-Keletre az Egyesült Államok / Fotó:  AFP

Az Egyesült Államok összesen mintegy 40 ezer katonát állomásoztat a Közel-Keleten, részben az Izrael és Hamász közötti kialakult háború miatt oda vezényelt haditengerészeti kötelékek tagjaként. A Pentagon szóvivője arról is beszámolt, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter szombaton és vasárnap is telefonon beszélt Joáv Gallant izraeli védelmi miniszterrel, akinek megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael védelme iránt a libanoni Hezbollahhal kiéleződött feszültség miatt. 

Joe Biden elnök hétfőn a Fehér Házban az Izrael és Libanon közötti feszültség enyhítéséről és a gázai tűzszünet esélyeiről tárgyalt az Egyesült Arab Emírségek uralkodójával. A találkozót megelőzően Joe Biden arról beszélt, hogy munkatársai állandó kapcsolatban állnak térségi partnerekkel, és azon dolgoznak, hogy enyhüljön a feszültség, ami lehetővé tenné, hogy az emberek visszatérhessenek otthonaikba az izraeli–libanoni határ mentén. 

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma már szombaton figyelmeztetést adott ki, és arra sürgette a Libanonban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy a többi között Bejrútot ért támadások és az Izrael–Hezbollah fegyveres konfliktus miatt hagyják el az országot, amíg erre a kereskedelmi utazási lehetőségek nyitva állnak.

Ahogy arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, az Izrael által indított légicsapások immáron 492 ember, köztük 35 gyermek és 58 nő halálát okozták, és 1645 embert sebesítettek meg” – közölte a libanoni egészségügyi minisztérium vészhelyzeti műveleti központja hétfő este kiadott összesítésében. 

Az izraeli hadsereg a nap folyamán megölt Hezbollah-tagok „nagy számáról” számolt be. Az „Északi nyilak” hadművelet összesen „mintegy 1600 terrorista célpontot” támadott meg Dél-Libanonban és a Bekaa-völgyben a nap folyamán – részletezte a hadsereg az éjszaka folyamán, hangsúlyozva, hogy „az elmúlt órákban” „több száz további Hezbollah-célpontot” ért találat. 

Sorra törlik izraeli járataikat a légitársaságok

A konfliktus eszkalálódása miatt több légitársaság felfüggesztette járatait. A Magyarországról is repülő Wizz Air légitársaság átmenetileg törölte keddi, Tel-Avivba és Ammanba tartó járatait. A British Airways 48 órára függesztette fel gépeit, az Azerbaijan Airlines pedig keddre tervezett járatáról mondott le. 

A Wizz Air közölte, hogy „kapcsolatban áll az érintett ügyfelekkel, minden érintett féllel, és továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet”. Hétfőn a néme Lufthansat légitársaság jelentette be, hogy október 14-ig meghosszabbítja az Izraelbe és onnan induló járatok törlését. Ez a döntés vonatkozik az Austrian Airlines, a Swiss, a Brussels Airlines és az Eurowings gépeire is. 

Időpont megnevezése nélkül állította le izraeli járatait az amerikai United Airlines és a horvátországi Croatia Airlines. Szeptember 25-ig nem repül a lengyel LOT és a Virgin Atlantic, 26-ig a British Airways, október 24-ig az Air India, október 27-ig az írországi Ryanair, október végéig a spanyol Vueling, december 31-ig az amerikai Delta Airlines és az Air Canada, jövő március végéig az EasyJet. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.