BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 933. napja –Tusk szerint Putyin beismerte, hogy vesztésre állnak

null
Összefoglaló:

A lengyel kormányfő visszautasította Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyzéseit, amelyek szerint ha Ukrajna nagyobb hatótávolságú NATO-fegyvereket használ Oroszország területén, akkor az a háború eszkalációját jelenti.  

Donald Tusk szerint nehéz helyzetbe kerültek az oroszok / Fotó: AFP

Putyin korábban úgy fogalmazott, hogy a nyugati fegyverek használata  azt jelentené, hogy 

a NATO-országok, az Egyesült Államok, az európai országok háborúban állnak Oroszországgal. 

„És ha ez a helyzet, akkor, szem előtt tartva a konfliktus lényegének megváltozását, megfelelő döntéseket fogunk hozni a minket fenyegető veszélyek alapján” – mondta az orosz elnök.

A The Guardian beszámolója szerint Donald Tusk péntek reggel a médiának nyilatkozva azt mondta, hogy „nagyon komolyan kell venni minden történést Ukrajnában és az ukrán–orosz fronton, de nem tulajdonítanék túlzott jelentőséget Putyin elnök legutóbbi kijelentéseinek.” 

Inkább ezek a kijelentések az mutatják, milyen nehéz helyzetük van az oroszoknak a fronton.

Putyin még májusban kommentálta a Nyugaton hangoztatott, Oroszország elleni csapást célzó javaslatokat, és felszólította a NATO-országokat, hogy gondolják meg, „mivel játszanak” egy Oroszországgal való konfliktusban. 

Megjegyezte, hogy a szövetség országainak szem előtt kell tartaniuk a sűrűn lakott, kis területüket.

Joe Biden amerikai elnök elismerte, hogy az amerikai kormányzat azon dolgozik, hogy feloldja az orosz területre irányuló csapások korlátozását. Ugyanakkor Anthony Blinken külügyminiszter megerősítette, hogy Biden pénteken tárgyal Keir Starmer brit kormányfővel arról, hogy engedélyezzék az orosz területre való csapást nagy hatótávolságú fegyverekkel.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.