BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a news conference in Jerusalem on September 2, 2024. (Photo by Ohad Zwigenberg / POOL / AFP)

Benjamin Netanjahu: nem vagyok felelős a túszok haláláért, anyamedveként küzdök a többiekért

Az izraeli miniszterelnök szerint nincs személyes felelőssége abban, hogy megöltek több túszt a Hamász terroristái a múlt héten. Benjamin Netanjahu szerint ő minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a többi túszt elengedjék, de engedményeket nem ad.

Benjamin Netanjahu szerint ő nem felelős azért, hogy a Hamász terroristái több túszt megöltek – derült ki az izraeli miniszterelnök hétfő esti sajtótájékoztatóján.

Benjamin Netanjahu kikelt magából a sajtótájékoztatón.
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a news conference in Jerusalem on September 2, 2024. (Photo by Ohad Zwigenberg / POOL / AFP)
Benjamin Netanjahu kikelt magából a sajtótájékoztatón / Fotó: AFP

Izraelben óriási felháborodás és tüntetéshullám tört ki a kormány ellen, miután kiderült, hogy a múlt héten a Hamász brutálisan meggyilkolt hat túszt, nehogy az izraeli hadsereg őket is kiszabadítsa, mint egy társukat.

„Mélységesen bánom, őszintén sajnálom, hogy nem hoztuk vissza őket” – jelentette ki Benjamin Netanjahu, és bocsánatot kért. A miniszterelnök ugyanakkor tagadta, hogy azért ölték volna meg őket, mert Izrael ragaszkodott a Philadelphia-folyosó feletti ellenőrzés megtartásához. Ez egy stratégiai tengely a Gázai övezet és Egyiptom határánál. Az Egyesült Államok hiába kérte a zsidó államot, hogy vonuljon ki onnan, az izraeli biztonságpolitikai kabinet a védelmi miniszter ellenében megszavazta, hogy a hadseregük továbbra is ellenőrizze a területet.

A miniszterelnök kijelentette: „minden tőlem telhetőt megteszek” azért, hogy megállapodás szülessen a túszok szabadon bocsátásáról, amiért „úgy küzdök, mint egy anyamedve”.

Benjamin Netanjahu kikelt magából a szövetségesek kérése miatt

A zsidó kormányfő azt is elmondta, hogy szerinte azok, akik komolyan gondolják a béke elérését, nem akarhatnak nyomást gyakorolni Izraelre azért, hogy fogadja el a Hamász követeléseit, miután az lemészárolta hat állampolgárát. A miniszterelnök külön megemlítette Joe Biden amerikai elnököt is, aki minden erejével küzd egy tűzszünet kicsikarásáért. Biden néhány órával korábban jelentette ki, hogy szerinte Benjamin Netanjahu nem tesz eleget a túszok visszaszerzéséért és a tűzszünet elérésére, így olyan keményen fog nyomást gyakorolni, amennyire csak tud a megállapodás érdekében.

Netanjahu ezután angolul szólalt meg a sajtótájékoztatón: 

Ezek a gyilkosok kivégezték hat túszunkat, tarkón lőtték őket… ezek után most azt kérik tőlünk, hogy mutassunk nyugalmat? Azt kérik, hogy tegyünk engedményeket? Milyen üzenetet küld ez a Hamásznak? Azt, hogy öljetek meg még több túszt, öljetek meg még több túszt. Több engedményt fogtok kapni.

Az izraeli miniszterelnök azzal zárta megszólalását, hogy a háborúnak akkor lesz vége, amikor a Hamász már nem uralja Gázát.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.