BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonyítékkal rendelkezik az unió az irániak orosz rakétaszállításairól: új szankciókat terveznek

Az unió hitelesnek tartott információkat kapott arról, hogy Irán rakétákat küldött Oroszországnak. Brüsszel ezért újabb szankciókra készül Irán ellen.

Újabb szankciókat helyezett kilátásba hétfőn Iránnal szemben az Európai Unió, miután közölte: szövetségeseitől olyan hiteles információkat kapott, hogy a perzsa állam ballisztikus rakétákat szállított Oroszországnak. 

Many missiles ready for launch. Iran flag in background. 3D rendered illustration.irán
Irán már nemcsak drónokat, de rakétákat is küld az oroszoknak / Fotó: Getty Images

Peter Stano, az EU szóvivője elmondta, hogy a tagállamok vizsgálják a történteket, és ha az állítások beigazolódnak, az súlyos eszkalációt jelentene az Ukrajna elleni illegális orosz háború iráni támogatásában. A szóvivő hozzátette, hogy az EU vezetőinek egyhangú véleménye mindig is az volt, hogy 

gyorsan és partnereivel együttműködve válaszol a történtekre, ennek részei az Irán elleni újabb büntetőintézkedések is.

A nyugati országok többször is figyelmeztették Teheránt, hogy ne küldjön rakétákat Moszkvának, és korábban szankciókkal is sújtották az országot, amiért drónokat adott az oroszoknak az ukrajnai háborúhoz – idézi fel a Le Monde.

Pénteken röppent fel a hír az amerikai sajtóban, hogy az Egyesült Államok tájékoztatta európai szövetségeseit az Oroszországba tartó iráni rakétaszállításokról. Hétfőn Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő elmondta, hogy látták az erről szóló jelentéseket, de hozzátette, hogy nem minden ilyen információ igaz. Peszkov ugyanakkor arról is beszélt, hogy Irán Oroszország fontos partnere, akivel fejlesztik az együttműködést gazdasági és kereskedelmi téren, de a leginkább érzékeny területeken is. Irán ugyanakkor tagadja, hogy rakétákat adott volna Oroszországnak.

Az iráni rakétaszállításról szóló jelentéssel párhuzamosan Oroszország az elmúlt hetekben ismét fokozta támadásait az ukrán energetikai infrastruktúrával szemben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.