BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rengeteg bűnöző szivárgott be a legális gazdaságba

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a szervezett bűnözés elleni harc az Európai Unióban. Johannes Hahn uniós biztos szerint az unióban lévő bűnözők és bűnszervezetek mintegy kilencven százaléka van már jelen a legális gazdaságban is.

A bűnszövetkezetek egyharmada már több mint tíz éve aktív az Európai Unióban, közel 90 százalékuk már beszivárgott a legális gazdaságba – hívta fel a figyelmet Johannes Hahn uniós biztos szerdán Strasbourgban, az Európai Parlement plenáris ülésén. Elmondta, hogy a bűnözők és bűnszervezetek vállalkozásokat működtetnek, ingatlanokba fektetnek be, e hálózatok 70 százaléka erőszakot és ugyancsak 70 százaléka korrupciót alkalmaz céljai eléréséhez.

Silhouette of a business man talking on a mobile phone on the background of a window and city. Media. Successful confident businessman standing at home by the window., A bűnözők köztünk járnak: rengetegen szivárogtak be a legális gazdaságba
A bűnözők köztünk járnak: rengetegen szivárogtak be a legális gazdaságba / Fotó: Northfoto

Az uniós biztos szerint a kábítószer-kereskedelem továbbra is az egyik legjövedelmezőbb és legaggasztóbb bűnözői tevékenység, az európai hatóságok általi kokainszállítmány-lefoglalások száma 416 százalékkal nőtt az elmúlt évtizedben. „Ezek a rekordokat döntő lefoglalási arányok rávilágítanak arra, hogy a bűnözők globális hatókörrel és ellenőrzéssel rendelkeznek a kábítószer-ellátási láncok felett. Ez az ellenőrzés fokozta az utcai erőszakot, amely bandatagok és ártatlan civilek életét is követelte. Határozott lépéseket kell hát tennünk” – jelentette ki.

A szervezett bűnözés kezelése érdekében a bizottság a kábítószer-kereskedelem és a szervezett bűnözés elleni küzdelemre vonatkozó uniós ütemtervet fogadott el, továbbá uniós kikötői szövetséget hozott létre, 

hogy távol tartsa a bűnözőket és a kábítószereket az európai kikötőktől. Mint mondta, a jövő héten a bizottság elindítja az új Európai Igazságügyi Szervezett Bűnözés Elleni Hálózatot a határokon átnyúló igazságügyi együttműködés fokozása érdekében.

Felhívta a figyelmet, hogy az EU mostantól szabályokkal rendelkezik a szervezett bűnözéssel kapcsolatos bűnügyi nyomozás ellenőrzésére, valamint a tiltott nyereség elkobzására irányuló szigorúbb intézkedésekre. Új szabályok vonatkoznak a pénzmosás megelőzésére és felderítésére is, korszerűsítették az automatikus adatcserére vonatkozó bűnüldözési eszközöket, és javították a határokon átnyúló, gyors együttműködést.

Az Európai Parlament elnökére nem vonatkoznak a szabályok

Miközben folyik a küzdelem a szervezett bűnözéssel, addig az unió intézményén belül is akad probléma bőven. Roberta Metsola, az EP elnöke közel két éve keresztes hadjáratot indított a saját intézményét behálózó korrupció és a képviselők befolyásolása ellen, ám Brüsszel egyik legnagyobb hatalmú embere „elfelejtett” a saját háza táján söprögetni: ez ugyanis tönkretenné a férje lobbikarrierjét.

Az intézmény elnöke egy új etikai kódexet vezetett be, amely többek között azt is előírja, hogy az EP-képviselőknek és más vezető tisztviselőknek be kell jelenteniük mindenfajta „összeférhetetlenséget”, beleértve a „családjukat, érzelmi életüket vagy a gazdasági érdekeiket befolyásoló tényezőket”. Az új szabályrendszerből azonban egy kulcsfontosságú ember kimaradt: maga az elnök asszony, a kódex beterjesztője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.