BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hospital,And,Work,Pager,Or,Beeper,Used,For,Messaging,And

Gyanút fogott a Hezbollah, ezért robbantak a csipogók Libanonban

Miközben Izrael nem erősítette meg, hogy ők állnak a példátlan libanoni robbantássorozat mögött, egyes források már az akció okát is tudni vélik. A csipogók azért robbantak fel ezrével, mert a Hezbollah megsejtette, hogy az izraeliek manipulálhatták őket.

Budapesti cég keveredett gyanúba mint azoknak a csipogóknak a gyártója, amelyek kedden egyszerre felrobbanva több ezer ember megsebesülését és kilenc halálát okozták – ez a hír végigsöpört a világsajtón, ahogy az is, hogy a példátlan akció mögött az izraeli Moszad állhat. Szerda derekáig kevesen adták hírül azonban, mi lehetett az akció kiváltó oka.

At least 8 killed, hundreds injured after mass pager explosion in Lebanon
A csipogók felrobbanása utána mentőautó érkezik a sérültek ellátására a libanoni Bejrútban / Fotó: AFP

Izrael hivatalosan nem erősítette meg, hogy ők állnak az akció mögött, amelyben a Tel-Avivval ellenséges Hezbollah szervezet számos tagja sérült vagy halt meg. A Hezbollah azonnal Izraelt gyanúsította meg. A The Times of Israel összefoglalója szerint az Axios nevű amerikai hírportál azt jelentette amerikai és izraeli forrásra hivatkozva, hogy az izraeliek azért robbantották fel a manipulált csipogókat kedden, mert a Hezbollah gyanút fogott.

Elveszted, vagy felhasználod pillanat volt

– idézett egy név nélkül nyilatkozó amerikai hivatalnokot az Axios.

Először az Al-Monitor nevű közel-keleti hírportál adott hírt róla, hogy a Hezbollah gyanút fogott, és emiatt hozták előre az izraeliek a robbantást. A robbanó csipogókat eredetileg abban az esetben szerették volna felhasználni, sokkoló csapásként, ha az egymással időnként összecsapó Hezbollah nyílt háborúba lép Izrael ellen – ezt egy, az akcióra rálátó korábbi izraeli hivatalnok erősítette meg az Axiosnak, szintén név nélkül idézve. 

Az amerikaiak szerint nekik nem szóltak 

Ha közel állt is az akció a lelepleződéshez, a Hezbollah nem vizsgálta át időben a csipogókat ahhoz, hogy megelőzhessék a vérontást. A portál amerikai forrása szerint az akció előrehozásáról Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, fontos miniszterei, a hadsereg és a titkosszolgálatok vezetői dönthettek. 

Hétfőn, amikor Joe Biden amerikai elnök főtanácsadója, Amos Hochstein éppen Izraelben járt, már órákig folytak az egyeztetések a döntésről, de Hochsteinnak semmit sem mondtak. Percekkel a csipogók kedd délutáni felrobbanása előtt hívta fel Joav Galant izraeli védelmi miniszter, és annyit mondott neki, hogy Izrael nagy akcióra készül Libanonban – állította az amerikai forrás.

Csipogós robbantás: megszólalt a rejtélyes magyar cég tulajdonosa – meglepő dolgokat állít

Először beszélt nyilvánosan a BAC tulajdonosa. Ez az a magyar cég, amelyről azt állítják, ő gyártotta le az Izrael által felrobbantott csipogókat. A csipogós robbantásban ezernyi Hezbollah-tag sebesült meg súlyosan, de gyerekek is megsérültek.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.