BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fürjes Balázs: Magyarországnak, főleg a fővárosnak előnyös lenne olimpiát rendezni

Az olimpiai mozgalom küldetése, hogy a sport által jobb hellyé tegyük a világot. Ez összességében működik, a hibák mindig abból fakadnak, amikor a politikát és az ideológiát a sport elé helyezik – mondta Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja a Sport.Üzlet.Reggeli powered by Origo Sport című rendezvényen. Egyben a budapesti olimpia megvalósulását is szorgalmazta, jó lehetőségnek tartva azt.

A párizsi olimpiai és paralimpiai játékok megerősítették az olimpiai mozgalmat, küldetését, értékét és erejét – mondta Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja a Sport.Üzlet.Reggeli powered by Origo Sport című rendezvényen, amely az MBH Bank támogatásával valósult meg. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kifejtette, az olimpiai mozgalom küldetése, hogy a sport által jobb hellyé tegyük a világot, békés versengésben valósuljon meg a nemzetek összekapcsolódása. Mindez három alapértéken nyugszik: a kiválóságon, a kölcsönös tiszteleten és a szolidaritáson – mutatott rá Fürjes Balázs.

Fürjes Balázs: jelzésértékű, hogy kilencmillió jegyet adtak el, a közvetítéseket pedig 3,5 milliárdan követték összesen / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Beszélt arról is, hogy egymás lebecsülése és a blokkosodás helyett a tisztességes versengésben hisz, amely a kölcsönös megbecsülésen alapul, és nem zárja ki, hogy a riválisok együttműködjenek. Hozzátette: akik csak a negatívumokat hangsúlyozzák, azok akarva-akaratlan a nemzeti identitást, kollektivitást gyengítik.

Párizs jött, látszott és győztünk – így fogalmazott azzal folytatva: 

Káprázatos sportteljesítményeket láttunk gyönyörű környezetben, kiváló versenyhelyszíneken. A telt ház miatt egy kisebb selejtező is felért egy döntővel, ezen felül nem utolsósorban a biztonságra is kiemelten ügyeltek. Sosem látott módon ünnepeltük a bajnokokat is – minden nemzet minden sportágának érmeseit elismerték.

Az ötkarikás játékokon tízezer-ötszáz atléta vett részt, fele-fele arányban most valósult meg először a nemek közötti egyenlőség, több mint kétszáz olimpiai küldöttség volt jelen – hangsúlyozta.

Jelzésértékű, az is, hogy kilencmillió jegyet adtak el, a közvetítéseket pedig 3,5 milliárdan követték összesen. Ezek a számok a NOB magyar tagja szerint komoly pénzügyi sikert jelentettek és vetítenek előre a jövőre nézve. Ugyanakkor Fürjes Balázs arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi olimpiai bizottságban nincs közpénz, bevétele magánpénz, ami két fő helyről származik:

  • a médiajogok értékesítéséből 
  • és a szponzoroktól, amelyek többnyire nagyvállalatok. 

A pénz legjavát elosztják a nemzeti olimpiai bizottságok és a sportágak között, a jelentős bevétel egyben a sportolók felkészülését is biztosítja.

A politikus azzal folytatta, hogy győzött a házigazda is, a sport a fogadóországot is egyesítette, erősítette identitásukat. 

Ami a költségvetést illeti, 4,4 milliárd euró jutott a szervezésre, ennek 95 százaléka magánadomány volt, beleértve a szponzori bevételeket is.

Fürjes Balázs szerint a hibák abból fakadnak, amikor a politikát és az ideológiát a sport elé helyezték, holott egy olimpia elsősorban a sportról és a versengésről szól, azért, hogy a sportolók életük legjobb teljesítményét nyújthassák. Erre példa egyébként a megnyitóünnepség, amelynek a tartalma is vitát váltott ki. A nemzeti önmeghatározás minden náció kizárólagos joga, nem lehet bántó, sem pedig korhatáros – szögezte le.

Kétes minőségű vízbe sem lehet küldeni a versenyzőket, szükség lett volna B tervre – emelte ki a Szajna szennyezettsége kapcsán. Ugyanígy nem lehet az állati eredetű táplálék arányát korlátozni akkor, amikor ez a sportolók étrendjéhez tartozik, és a légkondicionálást sem akkor célszerű klímavédelemre hivatkozva kiiktatni, amikor tartósan 35 felett van a hőmérséklet, hiszen a versenyzőknek éjszaka ki kell aludniuk magukat, sorolta a kifogásolnivalókat.

Az ökölvívás kapcsán úgy fogalmazott: a NOB-nak kellett lebonyolítani a versenyeket, ám az átvett szabályok nem megfelelőek. 

Az egyenrangúság nem merülhet ki abban, hogy fele-fele arányban versenyezhetnek nők és férfiak, a sport szempontjából a genetika igenis fontos.

Bár a genetikai összetételéről senki nem tehet, az viszont jogos elvárás, hogy ne szerezhessen senki jogtalan előnyöket – fejtette ki utalva arra: jelenleg fennáll a veszély, hogy az ökölvívás lekerülhet az olimpiai sportágak listájáról.

Fürjes Balázs szerint 

Magyarországnak, főleg a fővárosnak előnyös lenne olimpiát rendezni. 

A házigazda szerep egyben lehetőséget jelentene a budapesti közlekedés rendbetételére, beleértve a pályaudvarokat, a közutakat, a HÉV-eket és a villamoshálózatot. A sportlétesítmények pedig már adottak  – összegezte.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.