BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kirobban egy újabb háború? Nemsokára megszólal a Hezbollah vezetője

A csipogóbombák felrobbanása után televíziós beszédet tart Haszan Naszrallah. A Hezbollah vezetője magyar idő szerint 16 órakor szól a libanoni néphez. Naszrallah szavai meghatározók lehetnek a közel-keleti helyzet eszkalációjával kapcsolatban.

A libanoni síita milícia vezére, Haszan Naszrallah sejk beszédet tart magyar idő szerint 16 órakor. Ez lesz a Hezbollah fejének első nyilvános megjelenése azóta, hogy Libanonban több ezer személyhívó robbant fel egy időben, százakat megsebesítve és sokak halálát okozva.

Hezbollah
Televíziós beszédet tart a Hezbollah vezére a csipogóbombák felrobbanása után / Fotó: Ibrahim Amro / AFP

Szeptember 17-én Libanon-szerte több száz személyhívó robbant fel egyszerre. A támadást a gyanú szerint Izrael hajtotta végre. A robbanásokban több mint 1200-an sebesültek meg, a Hezbollah tagjai mellett civilek és még gyerekek is. A csipogóbombák miatt ujjakat és karokat is amputálni kellett, a legtöbb esetben pedig az áldozatok szeme veszett oda. A libanoni egészségügyi rendszer összeomlott a támadás után, mivel a kórházak nem bírják ellátni a rengeteg sebesültet.

A Hezbollah közölte, hogy a személyhívókat a múlt hónapban szerezte be a szervezet. A milícia még az év elején rendszeresítette a csipogókat. Február 13-án Haszan Naszrallah sejk egy televíziós beszédében mondta azt, hogy az okostelefonok veszélyesebbek, mint az izraeli kémek, és arra szólította fel a Hezbollah tagjait, hogy semmisítsék meg, zárják el, vagy temessék a földbe a mobilokat. Ezek helyett osztották ki a külföldről beszerzett személyhívókat, amelyek most káoszt okoznak az országban.

A terror szerdán folytatódott, amikor újabb csipogók robbantak fel Libanonban. A személyhívók újabb felrobbantása ismét százakat sebesített meg, illetve három emberrel végzett. Nagyjából 2800 ember ápolhatnak kórházban. Az egyik személyhívó egy olyan ember temetésén robbant fel, akivel az egy nappal korábbi támadás végzett. A robbanássorozat az infrastruktúrát is rongálta, valamint több helyen tüzeket okozott.

Az ügy hátterében feltűnt egy váratlan magyar szál is: a felrobbantott csipogók licenctulajdonosa ugyanis azt állítja, a gyilkos eszközöket egy budapesti cégtől vásárolták meg. Az ügyben a magyar kormány alapos cáfolatot, egyben magyarázatot tett közzé, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár pedig már jelezte is: a magyar fél mindenben együttműködik az ügyben vizsgálódó szolgálatokkal.

Kicsoda a Hezbollah vezére, Haszan Naszrallah?

A 64 éves Haszan Naszrallah 1992 óta vezeti a libanoni Hezbollahot. A szervezetet még 1982-ben hozták létre Izrael ellen, azóta a milícia gyakorolja a hatalmat az országban. Naszrallah Bejrút külvárosában született, majd Iránban végezte el a vallási tanulmányait. Ez követően tért vissza Libanonba, ahol csatlakozott a Hezbollahhoz, hogy harcoljon Izrael ellen. Mikor a szervezet korábbi vezetőjét, Abbas al Musawit megölte egy izraeli légicsapás, Naszrallah került a Hezbollah élére.

Naszrallah vezetésével a Hezbollah megerősödött, és sikerült nagy hatótávolságú rakétákat is beszereznie, amivel már elérték Izrael északi területeit. A rakétatámadások és az évekig húzódó harc után, 2000-ben Tal-Aviv végül kivonta a csapatokat Libanonból, ezzel teret hagyva a Hezbollahnak, hogy megszilárdítsa politikai hatalmát. Naszrallahot azóta úgy tartják számon, mint a vezetőt, aki képes volt legyőzni Izraelt, bár valójában a 18 évig tartó harcnak az izraeli belpolitikai viszály vetett véget.

A Hezbollah és Naszrallah pozíciója 2019-ben kezdett gyengülni, amikor nem tudtak megbirkózni a Libanont sújtó gazdasági válsággal.

A Hezbollahot az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti, azonban az Arab Liga és többek között Oroszország ezt elutasítja, és legitim szervezetként tartják számon a síita milíciát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.