BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét dörögtek a fegyverek az izraeli-libanoni határon

Amíg Gázában nincs tűzszünet, addig ez valószínűleg folytatódik is. Ugyanakkor eddig sikerült elkerülni a Hezbollah és Izrael közötti teljes körű háborút.

Libanoni militánsok vették tűz alá az észak-izraeli Szafed városát – közöle szombaton az izraeli hadsereg (IDF), mely szerint 55 rakétát és drónt lőtt le az izraeli légvédelem. Ezek közül több lakatlan területeken csapódott be, sérülésekről nem érkeztek jelentések.

háború
Amíg Gázában tart a háború, addig az izraeli–libanoni határon se várható, hogy elhallgatnak a fegyverek / Fotó: AFP

Helyi sajtóbeszámolók szerint a lezuhant rakéták tüzet okoztak a közeli növényzetben. Az IDF tájékoztatása szerint mindeközben a hadsereg a Hezbollah libanoni síita milícia több olyan dél-libanoni állását is bombázta, amelyeket Izrael elleni támadásra használtak. 

A Hezbollah szerint a szervezet egyik harcosa meghalt az izraeli csapásokban.

A több mint 11 hónapja tartó gázai konfliktus kezdete óta a Hezbollah szinte naponta támad izraeli célpontokat a Hamász szövetségeseként, ám a szélesebb körű háborút egyelőre sikerült elkerülni Izrael északi határán. Ugyanakkor az izraeli–libanoni határ mind a két oldaláról tízezrek menekültek el, kérdéses, hogy ez a helyzet meddig tartható.

Bár Izrael hónapok óta tárgyal a Hamász által fogságba ejtett túszok szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről, az eddigi megbeszélések nem vezettek eredményre, márpedig amíg a tűzszünetet nem sikerül tető alá hozni, addig a libanoni határon sem hallgatnak el a fegyverek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.