BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
libanon, hezbollah, izrael, moszad

Közel az eszkaláció: egyre súlyosabbak az izraeli és a libanoni légitámadások

Tel-Aviv és a Hezbollah harca geopolitikailag is fontos: a nagyhatalmak aggódnak, nehogy eszkalálódjon a háború. Izrael az elmúlt időszakban fokozatosan növelte légitámadásait Libanonban.

Izrael 2006 óta egyre jobban fokozta légitámadásait a Hezbollah libanoni állomásai ellen, a terrorszervezet pedig folyamatosan próbálja bombázni Tel-Avivot – derült ki a Bloomberg összeállításából.

Israel Strikes Targets in Lebanon, Hundreds Dead
izrael
libanon
Izraeli légitámadás Libanonban / Fotó: Anadolu / Bloomberg

A Hezbollah ma korán reggel közölte, hogy a Moszad Tel-Aviv külvárosában lévő főhadiszállását célozza meg ballisztikus rakétával. Közben az Egyesült Államok, Európa és több arab ország is arra törekszik, hogy lecsillapítsák a fokozódó harcokat, és megakadályozzák az izraeli szárazföldi offenzívát Libanon ellen.

Egy ilyen forgatókönyv egy egész régióra kiterjedő háborúba torkollhat, amely Washingtont és Teheránt közvetlen konfrontációba sodorhatja.

A Hezbollah szövetségese és a libanoni parlament elnöke, Nabih Berri kijelentette, hogy együttműködik az Egyesült Államokkal és a nemzetközi felekkel az elmélyülő konfliktus enyhítésén.

A következő 24 óra döntő lesz

– mondta.

Sem Izrael, sem a Hezbollah nem teszi fel a kezét

Nincs azonnali jele annak, hogy a Hezbollah vagy Izrael meghátrálna. Mintegy 570 ember halt meg azóta, hogy Izrael hétfőn hatalmas bombázásba kezdett Libanon déli részén és az északkeleti Bekaa-völgyben – közölték libanoni kormánytisztviselők. Kiemelték, hogy legalább ötven gyermek elhunyt, és több mint 1800 ember megsebesült.

Izrael szerdán kiszélesítette célpontjait: csapást mért egy Bejrúttól északra fekvő városra, és támadást hajtott végre a libanoni fővárostól délkeletre. A Hezbollah pedig mintegy 300 rakétát lőtt ki kedden Izrael északi részén – közölte az izraeli hadsereg.

Az Israel Electric Corp., az ország legnagyobb áramszolgáltatója azt mondta, hogy egy „stratégiai” létesítményt vettek célba anélkül, hogy kárt okoztak volna. Szerdán a fegyveres csoport új rakétasorozatot lőtt ki az ország északi részére, amely városokat és katonai bázisokat vett célba.

Libanon a küszöbön van

– mondta António Guterres ENSZ-főtitkár kedden a szervezet éves New York-i csúcstalálkozóján. Hangsúlyozta, hogy Libanon, Izrael és a világ népe nem engedheti meg magának, hogy Libanon egy újabb Gázai övezetté váljon.

No title provided
a térség hőtérképe
izrael
A térség hőtérképe / Fotó: via Bloomberg / Bloomberg

Joe Biden amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés előtt tartott záróbeszédében megismételte felhívását, hogy tűzszünetet kössön Izrael és a Hamász között Gázában a tágabb régióban tapasztalható feszültség enyhítése érdekében. A Hezbollah nem sokkal a konfliktus októberi kezdete után rakétákat lőtt Izraelre, és szolidaritást vállalt Irán által támogatott csoportjával.

A Hamaszt és a Hezbollahot is terrorszervezetnek tekinti az Egyesült Államok.

A gázai fegyverszünet kilátásai azonban igen csekélyek. Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom által közvetített tárgyalások hónapok óta holtpontra jutottak, és semmi sem utal a közelgő áttörésre. Szaúd-Arábia figyelmeztetett „az erőszaknak a régióban való terjedésének veszélyeire”. Egyiptom, Jordánia és Irak külügyminiszterei közös nyilatkozatukban kijelentették, hogy Izrael „egy átfogó háború felé tolja a térséget”.

Sok halottjuk van a Dél-Libanon elleni izraeli légicsapásoknak

A területről menekülniük is kell a civileknek. Izrael úgy tűnik, nem fogja hagyni, hogy a Hezbollah fenyegesse Észak-Izraelt.

Izrael azt állítja, hogy Libanon elleni támadásai a Hezbollah célpontjaira irányulnak, és a csoport harcosait az izraeli–libanoni határövezetből akarták kiszorítani. Benjamin Netanjahu miniszterelnök, aki a hét végén New Yorkba utazik, hogy az ENSZ-ben beszéljen, több tízezer kitelepített izraeli igyekszik lehetővé tenni, hogy visszatérjenek otthonukba az ország északi részén. Hasonlóan sok embernek kellett elmenekülnie Dél-Libanonból.

Az izraeli támadások Libanon ellen napokkal azután kezdődtek, hogy több ezer személyhívó és csipogó robbant fel, amelyek elsősorban a Hezbollah tagjainak tulajdonában voltak az országban. A Hezbollah és Irán Izraelt okolta, amely nem erősítette meg, de nem is cáfolta felelősségét. Azóta izraeli bombatámadások során bejrúti katonai parancsnokok meghaltak. Izrael „értékes” Hezbollah-tagokat ölt meg, de ez nem csorbítja a csoport erejét – mondta Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelső vezetője.

A Hezbollah izraeli bombázása „nem maradhat válasz nélkül” – mondta Maszúd Peszeskján iráni elnök az ENSZ-ülésen mondott beszédében.

A hadjárat új szakaszába léptünk, és teljes mértékben fel kell készülnünk a manőverezésre és a cselekvésre – mondta a hadsereg északi parancsnokságának vezetője, Ori Gordin vezérőrnagy az északi határon lévő csapatoknál tett látogatásán. Izrael úgy véli, hogy az elmúlt héten megsemmisítette a Hezbollah rövid hatótávolságú rakétáinak körülbelül felét, amelyek akár 45 kilométerre is képesek repülni, valamint közepes hatótávolságú megfelelőiket, amelyek 125 kilométerre lévő célpontokat is eltalálhatnak.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.