BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 347. napja – óriási fordulat jöhet az izraeli belpolitikában

Leválthatják az izraeli hadsereg vezetőjét. Netanjahuék cáfolják a hírt.

Létrejöhet a megállapodás Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Gideon Sa’ar, az Új remény nevű jobboldali párt elnöke között az izraeli hadsereg (IDF) vezetőjének a leváltásáról – írja a Times of Israel című lap. 

Netanjahu
izrael
izraeli miniszterelnök
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök / Fotó: AFP

Ha Netanjahu elbocsátja Joáv Gallant jelenlegi védelmi miniszter, akkor várhatóan Sa’art nevezik ki az új miniszternek.

A Haaretz napilap és a Ynet is azt állítja, hogy Herzi Halevi altábornagy leváltása a megállapodás része. A Haaretz cikke szerint azonban még nem világos, hogy meg akarják-e várni, hogy Halevi lemondjon az IDF vezérkari főnöki posztjáról, vagy kikényszerítik a lemondását. 

Sa’ar korábbi igazságügyi miniszterként ellenezte az igazságügyi reform nagy részét, amely a kritikusok szerint aláásta Izrael demokráciáját. A reformot nagyrészt felfüggesztették a tömegtüntetések és az izraeli háború kitörése miatt. Ha a védelmi miniszteri poszt nem válik be, Sa’ar kaphatja meg a külügyminiszteri pozíciót, Israel Katz külügyminiszter pedig átveszi Joáv Galant védelmi posztját – jelentette a 12-es csatorna. A médium szerint az Új remény képviselőinek, Ze’ev Elkinnek és Sharren Haskelnek miniszteri tárcákat ajánlhatnak fel. 

A miniszterelnöki hivatal cáfolta a Sa’arttal folytatott tárgyalásokat, és a párt szóvivője azt állította, hogy „semmi új” nincs az ügyben.

Netanjahu miniszterelnököt széles körben azzal vádolták, hogy a kormány vallásos jobboldali kabinettagjainak ellenkezése miatt annyi feltételt fűzött a tárgyalásokhoz, hogy lehetetlenné válna a tűzszünetről szóló megállapodás. A koalíciós tagok közölték, hogy kilépnek a kormányból, ha a kormányfő beleegyezik a tűzszünetbe, ami azt jelenti, hogy a miniszterelnöknek hosszú ideje fennálló korrupciós vádakkal kell szembenéznie. A kormánykoalíció a jobboldali Likud párt, a Vallásos Cionisták nevű telepespárt, az ultranacionalista Zsidó Erő (Ocma Jehudit), valamint az európai eredetű ultraortodox askenázik Egyesült Tórapártjából és a keleti ultraortodoxok Sasz pártjából áll.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.