BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ilyen még sosem volt: japán hadihajó kelt át a Tajvani-szoroson

Bár Japán igyekszik nem felbőszíteni Kínát, most mégis hadihajót küldött Tajvan partjaihoz. Kína ugyanis többször megsértette Japán légterét az elmúlt hónapokban.

Először haladt keresztül a Tajvani-szoroson egy japán hadihajó, kiváltva ezzel Kína haragját. A JS Sazanami nevet viselő romboló szerdán hajózott keresztül a szoroson, útján ausztrál és új-zélandi hajók is kísérték.

A JS Sazanami nevet viselő japán romboló / Fotó: AFP

A lépés azért is jelentős, mert mind ez idáig Japán tartózkodott attól, hogy hadihajókat küldjön a szorosba, melyet Tajvannal egyetemben Kína a saját területének tart. A japán kormány a katonai titoktartásra hivatkozva nem árult el részleteket az útról, de azt csütörtökön Kína is megerősítette, hozzátéve, hogy nyomon követték a japán hadihajó útját, és végig uralták a helyzetet – írja a BBC.

A hajózás szabadsága vagy Kína felségvize?

A 180 kilométer széles szoroson az utóbbi napokban nemcsak az amerikai haditengerészet őrjáratai szaporodtak meg, de 

az Egyesült Államok egyre több szövetségese is küld hadihajókat a térségbe, például Kanada, Ausztrália Nagy-Britannia, Franciaország, sőt 22 év óta először egy német fregatt is átkelt a szoroson két hete. 

A globális konténerforgalom mintegy fele halad keresztül a szoroson, amit a fentebbi országok nemzetközi vizeknek tartanak, szemben Kínával, mely úgy gondolja, hogy a saját felségvizeiről van szó.

A német hadihajó útja szintén kisebb diplomáciai vihart kavart, ahogy a mostani japán lépés is, ám Tokiót aggasztja, hogy az elmúlt időszakban Kína többször megsértette a szigetország légterét. A romboló útja ezekre a légtérsértésekre lehetett válasz. A múlt héten ráadásul egy kínai repülőgéphordozó anyahajó két, Tajvanhoz közeli japán sziget között hajózott át, míg augusztusban egy kínai kémrepülő lépett be a japán légtérbe.

Ugyancsak a múlt héten a Quad szövetség – Japán, Ausztrália, India és az Egyesült Államok – vezetői az együttműködésük kibővítését jelentették be a tengeri biztonság terén, hogy ellensúlyozzák a Dél-kínai-tengeren egyre határozottabb Kínát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.