BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fény derült a kínai haditengerészet titkára: elsüllyedt a legújabb atomtengeralattjáró

A Pentagon szerint hitelesek az erről szóló jelentések. Peking hivatalosan nem erősítette meg, hogy elvesztette a legmodernebb atomtengeralattjáróját, ráadásul az egyik saját kikötőjében.

A Pentagon megerősített egy jelentést, ami szerint elsüllyedt egy kínai atomtengeralattjáró. Az nem egyelőre nem világos, hogy a hajón volt-e nukleáris üzemanyag. A Pentagon egy névtelenséget kérő szóvivője szerint a tengeralattjáró a mólónál süllyedt el, ám további részleteket nem árult el.

atomtengeralattjáró
Kínai atomtengeralattjáró, 2019-ben/Fotó: AFP (illusztráció)

A legmodernebb kínai atomtengeralattjáró süllyedhetett el

Az amerikai hadügyminisztérium egy, a The Wall Street Journalban megjelent írásra reagált ezzel, mely szerint Kína legújabb atomtengeralattjárója májusban vagy júniusban süllyedhetett el a vuhani hajógyárban. A lap által megszólaltatott szakértők szerint nagyon valószínű, hogy a tengeralattjárón nukleáris üzemanyag is volt akkor. 

Kína ugyanakkor nem ismerte el az incidenst.

Az atomtengeralattjáró elsüllyedése visszalépést jelenthet Kína hadseregét modernizáló terveiben, köztük abban, mely Kínát tenné a világ első számú tengeri hatalmává – jegyzi meg a Bloomberg. Peking ugyanis egyre többet költ hadseregére, a védelmi kiadások 2024-ben 7,2 százalékkal nőttek 2024-ben, miközben a haditengerészet kapta a legtöbb figyelmet.

A Pentagon egy októberi értékelése szerint a kínai haditengerészet 12 atom- és 48 dízelhajtású tengeralattjárót üzemeltet, ám a teljes tengeralattjáró-flotta jövőre 65-re, 2035-re pedig 80-ra nőhet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.