BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közvetítene Brüsszel és Budapest között az Orbán Viktorral tárgyaló luxemburgi miniszterelnök

Magyarországra érkezett Luc Frieden. A luxemburgi miniszterelnök szeretné elsimítani a nézeteltéréseket Magyarország és Brüsszel, valamint a többi uniós ország között. A kormányfők egyeztetnek a magyar uniós elnökségről is.

Orbán Viktor meghívására csütörtökön Budapestre érkezett Luxemburg miniszterelnöke, Luc Frieden. A magyar és a luxemburgi miniszterelnök az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségének prioritásairól és nemzetközi kérdésekről egyeztet – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Orbán Viktor és Luc Frieden déltől tartanak sajtótájékoztatót az egyeztetésükről.

Meeting of the European Political Community in United Kingdom
Luc Frieden. A luxemburgi miniszterelnök szeretné elsimítani a nézeteltéréseke Magyarország és Brüsszel, valamint a többi uniós ország között.
Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök Orbán Viktorral tárgyalt csütörtökön Budapesten / Fotó: AFP

Luxemburg egyike az Európai Unió elődjének hat alapítója közül és ez az ország volt az Európai Unió Tanácsának elnöke a legtöbbször. Talán ebből a múltból is kiindulva Luc Frieden olaj szeretne lenni az Unió politikai gépezetében, azaz szeretné áthidalni a tagállamok közti ellentéteket.

Luxemburg szerint Magyarország nem EU-ellenes

A miniszterelnök korábban elmondta, hogy 

Magyarország sokkal jobban Európa-párti, mint ahogy néha gondoljuk, és azt hiszem, hogy támogatnunk kell a különböző nézeteket, hogy elérhessük a közös célunkat.

Mint ismert, a magyar kormány és az Európai Unió többi tagállama, valamint Brüsszel ellentétes állásponton vannak a migráció és Ukrajna támogatása ügyében.

A kormányfő később hozzátette, hogy jobban meg kell ismernie Orbán Viktort, mert ha valaki nem ért egyet valamivel, akkor annak megértéséhez meg kell ismerni a személy múltját, hátterét. 

Frieden úgy gondolja, hogy a magyar kormány és az uniós tagállamok elhidegülése egymástól nemcsak Orbánnak róható fel.

„Néha megdöbbenek azon, hogy milyen kevés erőfeszítést tesznek az országok annak megértésére, hogy mit gondol a másik fél” – mondta az év elején a Politicónak.

Frieden pártja az Európai Parlamentben a konzervatív-jobboldali Európai Néppártban ül, ahol a Fidesz-KDNP is korábban.

Beperelheti az Európai Bizottságot a magyar kormány

Csütörtökön délelőtt 10 órától tartott kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Az előző nap ülésezett a kormány, az ott megszületett döntésekről egyelőre nem sokat tudni, viszont a hétvégén a kötcsei pikniken Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a kormány őszi gazdaságélénkítő akciótervéről, amelynek elemeiről a háttérben zajlanak az egyeztetések. Vélhetően a mostani eseményen ezekről is lesz szó, ahogy a miniszter kitérhet a soros magyar elnökség eddigi tapasztalataira.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.