BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Máris megvan az Ursula von der Leyen miatt távozó biztos utódja – ismert politikust jelöltek a franciák

A lemondott biztost Stéphane Séjourné leköszönő külügyminiszter váltja a testületben. Thierry Breton belső piaci biztos von der Leyen megkérdőjelezhető vezetési stílusa miatt távozik posztjáról.

Stéphane Séjourné leköszönő külügyminisztert javasolta európai biztosnak Emmanuel Macron francia elnök hétfőn – jelentette be hétfőn a francia elnökség Thierry Breton belső piaci biztos hirtelen lemondását követően.

Thierry Breton quitte la Commission européenne, se dit désavoué par von der Leyen aro/mad/eb Macron
Macron a távozó külügyminisztert jelöli Breton helyére / Fotó: AFP

A politikus az előző ciklusban az Európai Parlamentben az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) képviselőcsoport elnöke volt, és minden szükséges kritériumnak megfelel. Az Európa iránti elkötelezettsége alapján teljes mértékben képes támogatni ezt a szuverenitási programot, indokolta a döntést Macron hivatala.

Macron francia kézben tartaná az Európa versenyképességéről szóló döntéseket

Az Elysée-palota szerint Macron a 2022-es francia EU-elnökség és a 2024 áprilisában a Sorbonne-on (Európáról) tartott második beszéde óta is arra törekedett, hogy Franciaország megkapja az európai biztosi kulcsportfóliót, 

amelynek középpontjában az ipari és technológiai szuverenitás és az európai versenyképesség kérdései állnak.

Macron köszönetet mondott Thierry Bretonnak, akit kiváló európai biztosnak nevezett, aki jelentősen hozzájárult az európai szuverenitás politikájának előmozdításához a digitális technológia területein, az európai védelmi ipari és technológiai alapok támogatásához, valamint az Európai Unió egységes piaca ellenálló képességének erősítéséhez a Covid-válság idején.

Azonnali hatályú lemondását Breton hétfőn jelentette be, döntését azzal indokolva, hogy bár a francia kormány második ciklusra is őt akarta jelölni a biztosi tisztségbe, von der Leyen igyekezett meggyőzni Párizst, változtassa meg a döntést, és ezért cserébe kész volt egy nagyobb fontossággal bíró pozíciót juttatni az új francia jelöltnek. A biztos szerint von der Leyen személyes okokkal indokolta kérését, ám vele erről nem egyeztetett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.