BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
krumplitörő
nébih
visszahívás
veszélyes

Mérgező krumplitörőt hívnak vissza – ha itt vette, ne használja!

Veszélyes anyagok szabadulhatnak fel egy krumplitörőből. Az eszköz mérgezést okozhat, ezért a forgalmazó áruház visszahívta a terméket.

Primer aromás aminok kioldódása miatt a Mömax visszahívja a forgalomból a burgonyatörő – CLASSIC elnevezésű terméket – írta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

krumplitörőnébihvisszahívásveszélyes mérgező
Mérgező anyagok szabadulhatnak fel / Fotó: Nébih

A hivatal arra kéri a vásárlókat, hogy az MMXH Lakberendezési Kft. által forgalmazott, 4JA99 tételszámmal rendelkező burgonyatörőt ne használják. A Mömax áruházakba visszavihető az érintett termék, amelynek a leadásakor a vételárat visszatérítik. Mint írták, a probléma jellege:

primer aromás aminok kioldódása.

A primer aromás aminok (PAA) szerves vegyületek, melyeket egyebek közt a műanyaggyártásban, festékgyártásban használnak. Az élelmiszerekbe kerülhetnek PAA-k a velük érintkezésbe kerülő anyagokból, például papír csomagolóanyagok feliratához használt tintából is.

A vegyületek egy része rákkeltő vagy feltehetően rákkeltő hatású, ugyanakkor több PAA vegyületnél nem merült fel ilyen aggály.
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.