BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
dpatop - 09 September 2024, North Rhine-Westphalia, Gronau: Police officers stand at the edge of a cornfield where two male bodies were found yesterday, Sunday. According to a joint statement from the police and the public prosecutor's office, walkers had called the police on Sunday. Photo: Guido Kirchner/dpa (Photo by Guido Kirchner / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Német horror: legalább 146 ezer körözött, 821 gyilkos kóborol szabadon

Nem csillapul a solingeni ámokfutás okozta felháborodás, habár a német kormány elkeseredetten oltaná a tüzet a brandenburgi választások előtt. A német bűnözés mértéke riasztó: a gyilkosok és körözöttek számáról, akiket nem sikerült elfogni, elképesztő statisztikát állított össze a német lap.

Sorban hozza az elkésett és kételyeket ébresztő tűzoltó intézkedéseket Olaf Scholz kancellár kormánya, de nem csillapul a felháborodás és a félelem a három héttel ezelőtti solingeni ámokfutás után, amelynek során egy szír késétől három ember halt meg Solingenben. A férfit rég ki kellett volna toloncolni, de nem tették, az erőszak azóta a német sajtó és a tartományi választási kampányok kedvelt témája, a Bild például most egy elképesztő statisztikát állított össze a német bűnözésről, illetve arról, hány bűnöző és gyilkos kószál szabadon az országban büntetetlenül.

Police officers secure the area after a shooting near the building of the Documentation Centre for the History of National Socialism (NS-Dokumentationszentrum) in Munich, southern Germany, on September 5, 2024. German police said they shot a suspect in central Munich on September 5, near the documentation centre on the Nazi era and the Israeli consulate, and advised people to stay clear of the area. (Photo by LUKAS BARTH-TUTTAS / AFP)
Német bűnözés: a néhány nappal ezelőtti müncheni lövöldözés óriási felfordulást okozott, de korábban hiába találtak iszlamista propagandát a merénylőnél, az osztrák hatóságok futni hagyták, és Németország irányában nem állította meg határ / Fotó: Lukas Barth-Tuttas / AFP

A keletnémet Brandenburg tartomány legerősebb pártjának a pozícióját, úgy tűnik, már a kapkodó hangulatjavító intézkedések ellenére is elveszíti Scholz szociáldemokrata pártja a tíz nap múlva esedékes választáson, a tűzoltásként meghozott bevándorlásmérséklő lépések pedig akár európai méretekben is dominóhatást válthatnak ki. A tömeges bevándorlás okozta bajok sokévnyi félremenedzselés után nyilvánvalóan nem oldhatók meg rövid távon, a Bild adatai pedig arról tanúskodnak: a bűnözési probléma sem valószínű, hogy szélsebesen eltűnne a németek életéből.

A német lap tartományonként mérte fel a helyzetet, az összesített számok elképesztők, és még csak nem is száz százalékban illusztrálják a probléma nagyságát, mert két tartomány a Bild cikkének fogalmazásában „nem volt képes kimutatni, hány bűnözőt köröznek” náluk. Az egyik Bréma, a másik pedig pont az a Brandenburg, ahol hamarosan választást tartanak, amelyet a közvélemény-kutatások szerint fölényesen megnyer a bevándorlásellenes AfD. A lap megjegyzi: bizonyos tartományokban még azt az egyszerű feladatot is csak napok alatt tudták megoldani, hogy összesítsék a körözöttek számát.

Német körözési lista: bűnözők tízezreit, gyilkosok százait nem fogták el

A Bild összesítette tartományi adatok szerint legalább 145 744 bűnöző van, akiket köröznek Németországban, és az utcán lehetnek a börtön helyett. Ez azt jelenti, hogy az ország minden 580. lakosára jut egy elfogatlan bűnöző.

Riasztó adat az is, hogy az országban legalább 821 gyilkos kóborol szabadon, plusz több száz olyan személy, aki valakinek a megölését kísérelte meg. Ezenfelül 1856-an vannak szabadon, akik erőszakot vagy egyéb szexuális törvénysértést követtek el, de nem fogtak el 15 ezer tolvajt és erőszakos bűnözők ezreit.

Németország is szigorít a késes támadások miatt

A tervek szerint a svájci bicskát betiltják, szövetségi szinten szabályozzák, milyen késsel lehet utcára lépni.

Bűnözési statisztika: ez a helyzet az egyes német tartományokban

A lap tartományonként is közölte a felmérése eredményeit Kudarclista felcímmel:

Az adatokból látható, hogy egyrészt az egyes tartományok közt jelentős különbségek rajzolódnak ki, másrészt nem egységesek a kategóriák, ami valószínűleg nem könnyíti meg a német szövetségi szintű értékelést és fellépést.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.