BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Corvette "Ludwigshafen am Rhein" departs for deployment német haditengerészet

Németország bekeményít: hadihajókat küldött Kína partjaihoz

A művelettel a tengeri kereskedelmi útvonalakat akarják biztosítani. A hadihajók megjelenése rég nem látott erőfitogtatás lenne a betegesen békepárti Németországtól, amely ezzel a nemzetközi rend melletti elkötelezettségét is bizonyítani akarja.

A német védelmi erők, a Bundeswehr közleménye szerint két hadihajót indítottak útra Kína partjaihoz, amelyek a tervek szerint több hadgyakorlatban és az Észak-Korea elleni szankciók ellenőrzésében is részt vennének, miközben az akcióval az ország a nemzetközi kereskedelem és globális rend fenntartása mellett is ki akar állni.

Corvette "Ludwigshafen am Rhein" departs for deployment német haditengerészet
A német hadihajók Észak-Korea ellenőrzése mellett hadgyakorlatokban is részt fognak venni / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Németország a múlt hónapban csatlakozott az Egyesült Államok vezette dél-koreai ENSZ-parancsnoksághoz (UNC), amely segít felügyelni az Észak-Korea ellen hozott szankciók betartását, ellenőrzi a határokat és kötelezettséget vállalt arra, hogy háború esetén megvédi a délieket.

A rég nem látott katonai akcióval azonban Európa legnagyobb gazdasága azt is meg akarja mutatni, hogy hadseregét kész bevetni a nemzetközi jog és a rendfenntartás érdekében is.

A délkelet-ázsiai országok fontos partnereink, így a helyi béke, valamint az itt húzódó kereskedelmi útvonalak biztosítása létfontosságú az országunk virágzó gazdaságának fenntartásához 

– nyilatkozta Axel Schulz ellentengernagy a dél-koreai Incshon városában tett kikötői látogatása során a Reutersnek, az egyik résztvevő hadihajó, az FGS Baden-Württemberg fregatt fedélzetén tartott fogadása során.

Észak-Korea és Oroszország idén kölcsönös védelmi szerződést írt alá, az Egyesült Államok és szövetségesei pedig azzal vádolták Phenjant, hogy fegyverekkel látta el Moszkvát, amelyeket az orosz hadsereg Ukrajna megtámadásához használ.

A német kormány szerint ezért az Észak-Korea elleni szankciók ellenőrzése Németország és az Európai Unió számára is kulcsfontosságúak, mivel a szomszédos háború elhúzódása további súlyos károkat okozhat a kontinens gazdaságainak.

A németek Tajvant is a védelmükbe vehetik

Bár Schulz és a német kormány sem válaszolt arra a kérdésre, hogy vajon a hadihajók a következő, Fülöp-szigeteki állomása felé tartó útjukon a Tajvani-szoroson is át fognak-e haladni, mivel a tervek nyilvánosságra hozása sértené a műveleti biztonságot.

A német haditengerészet 2002 óta nem kelt át a tengeri folyosón, mivel ezzel az akcióval gyakorlatilag megkérdőjelezné Kína szuverenitását a demokratikusan kormányzott Tajvan felett, amely évtizedek óta tiltakozik Peking követeléseivel szemben, hogy csatlakozzanak szárazföldi rokonaikhoz egy kormány alatt.

Az elmúlt hónapokban azonban az Egyesült Államok és más országok hadihajói is átkeltek a szoroson, jelezve, hogy egy esetleges kínai invázió esetén Tajpej segítségére fognak sietni.

Emiatt több védelmi szakértő is úgy gondolja, hogy a németek is követni fogják példájukat.

A fregatt és az őt kísérő utánpótló hajó eddig csak az Észak-Koreával szembeni szankciók operatív ellenőrzésében nyújtott támogatást, szeptember végéig azonban valószínűleg több nemzetközi hadgyakorlatban is részt fog venni szövetségesei mellett.

Brutális összegben rendel hadihajókat Németország

Németország felpörgeti a hadserege átalakítását és megerősítését. A német kormány még ebben a negyedévben két haditengerészeti fregatt hadihajót és több száz páncélozott szállító járművet rendel, összesen 7 milliárd euró értékben.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.