BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugaton a helyzet változatlan: az USA továbbra is tiltja Ukrajnának a precíziós fegyverek Oroszországon belüli használatát

Nem változott az amerikai politika abban a kérdésben, hogy megtiltsák Kijevnek, hogy nyugati fegyverekkel mélyen becsapjon az Orosz Föderációba.

A nyugati nagy hatótávolságú fegyverek, különösen a Storm Shadow rakéták bevetésének engedélyezése mélyen az orosz területekre újabb lépést jelentene az eszkaláció felé. Vlagyimir Putyin egyértelművé is tette, hogy ez csak a NATO országok hathatós együttműködésével valósulhatna meg, mivel Ukrajna nem rendelkezik megfelel technológiával ezen fegyverek hatékony használatához. Ennek megfelelően egyértelművé tette, hogy egy ilyen jellegű döntés a háború arculatát is megváltoztatná.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter (bal), Joe Biden amerikai elnök (második balra) és Keir Starmer brit miniszterelnök (jobbra) kétoldalú megbeszélésen vesz részt a washingtoni Fehér Ház Kék Termében / Fotó: AFP

Szeptember 13-án magyar idő szerint az éjjeli órákban Washingtonban tárgyalt Joe Biden amerikai elnök és Keir Starmer brit miniszterelnök. A találkozót követően a politikusok nem nyilatkoztak Kijevnek az Orosz Föderáció mélyére történő nyugati fegyverekkel való csapásra vonatkozó tilalmának feloldásáról. Elemzők úgy vélik, Washington és London továbbra is tart a Moszkvával való éles összetűzéstől, mert Vlagyimir Putyin a lehető legvilágosabban felvázolta a „vörös vonalakat”, figyelmeztetve, hogy az Orosz Föderáció ezt a NATO közvetlen részvételének tekinti az ukrajnai konfliktusban.

Már a találkozó előtt hűtötték a várakozásokat

„Ne számítsanak ma nagy bejelentésekre” – mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője az újságírókkal tartott tájékoztatón szeptember 13-án, pénteken még a nagy találkozó előtt. 

Nem változott az álláspontunk arról, hogy Ukrajnának nagy hatótávolságú képességeket biztosítunk Oroszországon belüli használatra

– tette hozzá.

Kirby néhány órával Keir Starmer brit miniszterelnöknek a Fehér Házba tett hivatalos látogatása előtt beszélt, ahol Starmer Joe Biden elnökkel megvitatta annak lehetőségét, hogy Ukrajna angol-francia rakétákkal mélyebbre csaphasson orosz területre. Starmer Bidennel is beszélt erről, mert a Storm Shadow rakétáknak amerikai alkatrészei vannak. A The New York Times már csütörtök este bejelentette, hogy a Fehér Ház nem fogja támogatni az ukrán kérést, részben azért, mert az amerikai hírszerzés azt sugallta, hogy Oroszország úgy válaszolhat, segít Iránnak megtámadni az amerikai erőket a Közel-Keleten.

Hatott Putyin figyelmeztetése?

Nem csak az eszkalációs dilemma tartja vissza az amerikaiakat. A Fehér Házban és a Pentagon csúcsán szkepticizmus uralkodik azzal kapcsolatban, hogy hasznos-e, ha Kijev csapást mérhet Oroszországba a (néhány) Storm Shadow rakétával: ez egy további fegyver, de nem elég a háború megnyeréséhez. Állítólag körülbelül 200 orosz bázis található a hatókörükön belül, de Moszkva fegyvereinek és lőszereinek nagy részét már távolabb helyezte a határtól.

Támogatják Ukrajnát, de…

Joe Biden amerikai elnök és Keir Starmer brit miniszterelnök megerősítette, hogy támogatják Ukrajnát, de hátráltatták Kijevet azzal, hogy nem jelentettek be határozatot a nagy hatótávolságú rakéták orosz terület elleni bevetésének engedélyezéséről. Nagyok voltak a várakozások a két vezető találkozójával kapcsolatban, de végül nem hozta meg azt a bejelentést, amit Kijev remélt. Starmer a találkozó után újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a megbeszéléseket „az emberek szélesebb csoportjával” folytatják az ENSZ Közgyűlésének New York-i magas szintű ülésének hetében. „Ez a találkozó nem szolgált konkrét döntés meghozatalához” – mondta Starmer, aki megvédte Ukrajna jogát a védekezéshez, és kijelentette, hogy a NATO továbbra is támogatja Ukrajnát. A rakétakérdés nem jelent meg a találkozó záró közleményében, amelyben mindkét fél „megerősítette Ukrajna megingathatatlan támogatását, mivel az továbbra is védi magát az orosz agressziótól”, sem azokban a nyilatkozatokban, amelyeket a két vezető a médiának adott az ülés előtt. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.