BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nukleáris háború: ezeknek az országoknak szánta Putyin a fenyegetését – részletek derültek ki az orosz atompolitikáról

A szóvivő szerint a józanabbul gondolkodó államfők eddig is komolyan vették Putyin szavait. Az oroszok hagyományos fenyegetésekkel szemben is bevethetnek atomfegyvert.

Oroszország nukleáris doktrínájának módosítása a barátságtalan országoknak szánt jelzés Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtöki beszámolója szerint. Mint mondta, a jelzés az Oroszország elleni támadás következményeire utal, és ehhez az sem kell, hogy ezeket a támadásokat nukleáris eszközökkel kövessék el.

Spasskaya,Tower,Of,The,Moscow,Kremlin,On,The,Background,Of, nukleáris elrettentés
A Kreml szerint itt az ideje a nukleáris elrettentés kiigazításának / Fotó: Shutterstock

A szóvivő szerint a józanabbul gondolkodó államfők már korábban is komolyan vették Putyin kijelentéseit egy olyan példátlan konfrontáció  közepette, amelyet szerinte a nyugati országoknak az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozása idézett elő. Felidézte, hogy az egész világ tudatában van Oroszország nukleáris potenciáljának és ezen eszközök elrettentő szerepének.

Változtatni kell a nukleáris elrettentésen

Peszkov szerint Moszkvában a nukleáris elrettentés kiigazítása zajlik, figyelembe véve az ország határai mentén kialakult feszültségeket. Az orosz nukleáris triádot a nukleáris elrettentés garanciájának nevezte. Elmondta azt is, hogy a nukleáris doktrínát két dokumentum taglalja: a katonai doktrína és Az állami politika alapelvei a nukleáris elrettentés terén című dokumentum. Az utóbbihoz fűzött az elnök tegnap kiigazításokat, melyek közzétételéről hamarosan döntenek.

Annak bejelentését, hogy mely országokra terjed ki az orosz nukleáris elrettentés, Peszkov későbbre ígérte, miután megkérdezték, hogy az érinti-e Ukrajnát és a NATO új tagállamait.

Vlagyimir Putyin elnök az orosz biztonsági tanácsnak a nukleáris elrettentésről szóló ülésén bejelentette Az állami politika alapelvei a nukleáris elrettentés terén című dokumentum aktualizálását. Elmondta, hogy 

bármely nukleáris fegyverekkel nem rendelkező állam Oroszország elleni agresszióját, amelyet egy atomhatalom támogat, Moszkva kettejük közös támadásának fogja tekinteni. 

Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy agresszió esetén nukleáris fegyvereket vessen be, egyebek között akkor is, ha az ellenfél hagyományos fegyverekkel hoz létre kritikus fenyegetést az ország szuverenitására nézve.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.