BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stoltenberg önvizsgálatot tart: a NATO többet tehetett volna az orosz támadás megelőzéséért

Stoltenberg egy interjúban kiemelte, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete vonakodik olyan fegyverek rendelkezésre bocsátásától, amelyeket Kijev kért Oroszország teljes körű inváziója előtt, mert attól tartanak, hogy az Oroszországgal fennálló feszültségek kiéleződnek. Azt is kijelentette, hogy az ukrajnai háború befejezését csak tárgyalóasztalnál lehet elérni.

„A NATO többet tehetett volna Ukrajnáért a 2022-es orosz invázió megakadályozása érdekében” – mondta a nyugati katonai szövetség vezetője egy szombaton megjelent interjúban – írja a Reuters.

NATO-főtitkár
Jens Stoltenberg
Fotó: Stefan Rousseau / POOL / AFP

„Most katonai felszerelést biztosítunk egy háborúhoz, de már akkor biztosíthattunk volna katonai felszerelést a háború megelőzése érdekében” – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a FAS német hetilapnak, utalva a katonai szövetség erőfeszítéseire a Vlagyimir Putyin által megszállt ország felfegyverzésére.

Stoltenberg kiemelte, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete vonakodik olyan fegyverek rendelkezésre bocsátásától, amelyeket Kijev kért Oroszország teljes körű inváziója előtt, mert attól tartanak, hogy az Oroszországgal fennálló feszültségek kiéleződnek.

Oroszország több mint 30 hónappal ezelőtti inváziója óta Ukrajna erősen támaszkodott nyugati szövetségesei fegyverszállítmányaira, hogy legyőzze sokkal nagyobb ellenségét.

Kijev szövetségesei néha vonakodtak megadni neki a kért fegyvereket. A háború folytatódásával azonban Ukrajna kezdeti habozás után egyik fegyverrendszert a másik után kapta meg annak ellenére, hogy nem tagja a katonai szövetségnek.

Stoltenberg, Norvégia korábbi miniszterelnöke októberben nyugdíjba vonul a NATO-nál betöltött tisztségéből, amelyet 2014 óta birtokol. A szervezet következő vezetőjeként júniusban Mark Rutte volt holland miniszterelnököt jelentették be.

Az interjúban Stoltenberg kijelentette, hogy az ukrajnai háború befejezését csak tárgyalóasztalnál lehet elérni.

„Ahhoz, hogy véget vessünk ennek a háborúnak, valamikor újra párbeszédet kell folytatni Oroszországgal. De ennek Ukrajna erején kell alapulnia” – tette hozzá.

Stoltenberg nem volt hajlandó megerősíteni, hogy Christoph Heusgen német diplomata utódja lesz a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia elnöki posztján, miután kilép a NATO-ból. Azt mondta a FAS-nak, hogy „sok választási lehetősége van”, és Oslóban fog élni.

Szeptember 13-án magyar idő szerint az éjjeli órákban Washingtonban tárgyalt Joe Biden amerikai elnök és Keir Starmer brit miniszterelnök. A találkozót követően a politikusok nem nyilatkoztak Kijevnek az Orosz Föderáció mélyére történő nyugati fegyverekkel való csapásra vonatkozó tilalmának feloldásáról. Elemzők úgy vélik, Washington és London továbbra is tart a Moszkvával való éles eszkalációtól, mert Vlagyimir Putyin a lehető legvilágosabban felvázolta a „vörös vonalakat”, figyelmeztetve, hogy az Orosz Föderáció ezt a NATO közvetlen részvételének tekinti az ukrajnai háborúban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.