BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több tucat ukrán térhetett haza a fogságból

Összesen 49 ukrán férfi és nő érkezett vissza Ukrajnába.

Újabb fogolycsere történt pénteken Ukrajna és Oroszország között: összesen 49 katona jutott haza, köztük az Azovsztal védői – számolt be, a Korrespondent hírportál Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-bejegyzésére hivatkozva.

irak amerikai katona
49 ukrán térhetett haza az orosz fogságból / Fotó: AFP

A KISZó szemléje szerint Zelenszkij közölte, hogy „49 ukrán férfi és nő érkezett haza. Ők az ukrán fegyveres erők, a Nemzeti Gárda, a Nemzeti Rendőrség, az Állami Határőrszolgálat katonái, valamint civiljeink.” Az elnök szerint köztük van Leni Umerova, egy lány, akit az oroszok túszul ejtettek, amikor beteg édesapját ápolni ment. 

Az Azovsztal védőinek egy másik részét is sikerült kiszabadítani. Ukrajna hőse, Viktor Ivcsuk katonaorvos is itthon van 

– tette hozzá az elnök.
Dmytro Lubinec ombudsman a hírrel kapcsolatban azt közölte, hogy a fogságból hazatért emberek egészségi állapota nagyon súlyos, sokan közülük rengeteget fogytak.

A teljes körű invázió kezdete óta összesen 3569 ukrán tért haza a fogságából. Szeptember 13-án volt az 56. hadifogolycsere.

Amint azt a Koordinációs Parancsnokság megjegyezte, ez a csere azért különleges, mert hosszú idő után először sikerült 23 nőt kiszabadítani a fogságból. Ezenkívül 23 katonát és őrmestert, 19 tisztet bocsátottak szabadon. 

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy Ukrajna és Oroszország egy 115 fős fogolycserét hajtott végre az Egyesült Arab Emírségek közvetítésével, azonban a két ország hadserege egy nappal később ugyanúgy egymás torkának feszül, mintha mi se történt volna. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.