BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
trump
vita

Trump-merénylet: az elkövetőt csak a fegyvertörvények megsértésével vádolják

Gyilkossági kísérletért nem, de a fegyver sorozatszámának lereszelése miatt elítélhetik az Ukrajnát támogató merénylőt. A második Trump elleni merényletkísérlet miatt a volt elnök Kamala Harrist és a demokratákat tette felelőssé.

Szövetségi bíróság elé állították hétfőn a Donald Trump ellen vasárnap megkísérelt merénylet gyanúsítottját, Ryan Wesley Routh-t, akit illegális fegyvertartással vádoltak meg.

trump
vita
A Trump elleni merényletkísérlet elkövetőjét csak a fegyvertörvények megsértésével vádolják / Fotó: AFP

A férfi ellen egyelőre két rendbeli lőfegyverrel való visszaélés miatt emeltek vádat, bár további vádemelések is várhatók az ügyben. 

Korábban elítélt bűnözőként ugyanis Routh nem tarthatott fegyvert, másrészt fegyverén felismerhetetlenné tették a sorozatszámot, ami miatt a hatóságok vizsgálati őrizetben tarthatják az amerikai igazságügyi minisztérium beszámolója szerint.

Vasárnap a Donald Trumpot védő titkosszolgálat emberei lövéseket adtak le annak a West Palm Beach-i golfpályának a közelében, ahol a volt elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt tartózkodott, miután a közelben, egy bozótos területen egy fegyveres férfit észleltek. A férfi 250-450 méterre volt a politikustól, aki a Trump International Golf Club területén golfozott. Menekülés közben két hátizsákot és a támadáskísérletnél használt gépkarabélyt hátrahagyta. Az 58 éves Ryan Routh-t később elfogták.

Trumpnak nem esett bántódása az incidens során.

Joe Biden amerikai elnök a történtek után hangsúlyozta, hogy több segítségre van szüksége a hivatalos személyek védelméért felelős titkosszolgálatnak, ideértve a személyzeti állomány lehetséges növelését is. A szolgálat bírálatok kereszttüzébe került a Trump elleni előző merényletkísérlet után, ami miatt a szervezet vezetője, Kimberly Cheatle lemondott.

Trump Biden és a demokrata párti elnökjelölt, Kamala Harris retorikáját tette felelőssé az újabb merényletkísérletért, mondván, hogy a feltételezett elkövető a demokraták „erősen uszító beszéde” alapján cselekedett.

Az ő retorikájuk okozza, hogy rám lőnek, miközben én próbálom megmenteni az országot és ők azok, akik kívülről és belülről próbálják elpusztítani 

– jelentette ki a volt elnök, akit a Fox amerikai konzervatív hírtelevízió idézett.

Ukrajna tagadja, hogy köze lenne a Trump elleni merényletkísérlethez

Kijev elutasította a Ryan Wesley Routh-hoz fűződő kapcsolatait. A merénylő azonban többször is járt az országban, megpróbált csatlakozni Ukrajna idegenlégiójához, valamint tagokat toborzott az Egyesült Államokban a fegyveres erőkhöz.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.