BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Trump golf

Merénylet Trump ellen - a golfimádó elnökjelölt idális célpont

A golfpályák nyílt tere különleges biztonsági kihívásokat jelent az amerikai titkosszolgálatok számára. Trump sokat és rendszeresen golfozik, ideális célpontja lehet egy merénylőnek.

A volt elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt ellen a dél-floridai golfpályáján vasárnap elkövetett merényletkísérlet felerősítette a biztonsági szakértők régóta fennálló aggodalmát: Trumpot golfmániája sebezhetővé teheti a támadókkal szemben.

Trump golf
Trump szenvedélye a golf, de ez nagy biztonsági kihívás / Fotó: AFP

A modernkori amerikai történelemben kevés olyan elnök volt, aki nem golfozott, viszont Trump kirándulásainak gyakorisága és kiszámíthatósága évek óta aggodalomra ad okot. Az újságírók, a járókelők, a lesifotósok – és sajnos a merénylők is – szinte akadálytalanul ráláthatnak a volt elnökre a privát countryklubjain kívül eső – és a titkosszolgálat által nem biztosított – helyekről – elemzi a helyzetet a Politico.

Ezek az aggodalmak vasárnap beigazolódtak a West Palm Beach-i Trump International Golf Clubban, ahol a bejelentések szerint a Secret Service egyik ügynöke meglátott egy fegyverest, aki kezében egy puskával átmászott a kerítésen. Az ügynök rálőtt a férfira, mielőtt az elmenekült a helyszínről. Az 58 éves Ryan Wesley Routh ellen hétfőn vádat emeltek fegyverrel összefüggő bűncselekményekkel kapcsolatban. 

Trump hobbija komoly biztonsági kihívás

Trump 300-500 méterre golfozott, és szerencsére nem esett baja. A volt elnök kedvenc időtöltése azonban komoly kihívást jelent az őt védő emberek számára – mondták a Secret Service volt ügynökei és más biztonsági szakértők. 

Az ilyen méretű és időtartamú, három-öt órás szabadtéri rendezvények biztosítása hihetetlenül nehéz és stresszes

– mondta Paul Eckloff, a Secret Service egykori ügynöke, aki Trump elnöksége idején a segédcsapat vezetője volt. „Nem lehet acéllal vagy üveggel körülvenni egy golfozó embert” – tette hozzá.

És bár a golf a modern amerikai elnökség mondhatni szükséges velejárója, alapköve, Trump különleges vonzódása a sportághoz kiszámíthatóbbá, és ezáltal kockázatosabbá teszi a pályán való megjelenését. „Az elmúlt nyolc év során a legnagyobb biztonsági probléma Trumppal az, hogy kifejezetten sokat golfozik. Így

nem kell agysebésznek lenni ahhoz, hogy rájöjjünk, hogy ha lent van Mar-a-Lagóban, és szép idő van, akkor valószínűleg a golfpályára megy” 

– mondta Mike Olson, a titkosszolgálat veteránja, aki vezető különleges ügynökként ment nyugdíjba, és négy évig Dick Cheney akkori alelnök szolgálatában állt.

A szakértők szerint egy golfpályán lévő védett személy előnyökkel és hátrányokkal is jár az ügynökök számára. Egyrészt kevés olyan épület vagy egyéb építmény van, amelyen egy leendő merénylő lőállást foglalhatna el, másrészt viszont egy tapasztalt lövész viszonylag akadálytalanul elérheti a célpontját.

A Fehér Ház azért biztonságosabb

Trump golfklubjainak és egyéb ingatlanjainak biztosítása már régóta gondot okoz a Secret Service ügynökeinek és segítőinek. Elnöksége során is, de különösen most, hogy már nincs hivatalban, Trumpot régóta a golfpályáin és más klubjaiban tartják a legsebezhetőbbnek, ahol a tagok és időnként a nagyközönség is elkóborolhat. Az őt védő ügynökök a beszámolók szerint

gyakran fellélegeztek, amikor Trump úgy döntött, hogy inkább a Fehér Házban tölti a hétvégét,

mint hogy a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lagóba vagy a New Jersey-i Bedminsterbe menjen. 

Korábbi segítői szerint sokszor előfordult, hogy az otthon vagy a golfklubjaiban töltött idő után, már a hét végén visszatért a Fehér Házba, hogy a golfpartnereivel folytatott beszélgetések során felvetődött ötleteket tanácsadóival átgondolja és kidolgozza. Nyilvánvaló, hogy a klubok és a golfpályák sokkal nehezebben védhetők, mint egy kormányzati intézmény – főleg a Fehér Ház. 

A legnagyobb probléma az, hogy a biztonsági kockázatok nem korlátozódnak az ingatlanon belülre. Trump számos golfpályája – köztük a West Palm Beachen lévő is, ahol a lehetséges merényletkísérlet történt – közterületekkel és forgalmas utakkal határos, és a Secret Service-nek kevés ellenőrzési lehetősége van a biztosított körzeten túl.

Former US President Donald Trump plays Pro-Am round at LIV Golf Washington DC in Sterling
Trump golfozni indul. Ügynökök hada kíséri, de így is nagy a kockázat / Fotó: Anadolu via AFP

Ha egy fotósnak sikerült…

Elnöksége alatt többször is előfordult, hogy egy lesifotós nagy hatótávolságú objektívvel a pálya határain túl – többek között Bedminsterben és Trump privát klubjában, a Washingtontól nem messze lévő, virginiai Sterlingben – elfoglalhatott egy olyan pontot, ahonnan fotókat készíthetett az elnökről golfozás közben.

A média általában nem kísérhette el az elnököt golfozni, így ezekre a fotókra – főleg azokra, amelyeken kínos képek készültek a rossz ütésekről, hibákról – nagy volt a kereslet.

Márpedig ha egy lesifotós képes erre, akkor egy potenciális merénylő is. Elnökségének végeztével a Trump biztonságáért felelős csapat létszáma jócskán lecsökkent. Dave Aronberg, Palm Beach megye államügyésze a hét eleji incidens után úgy jellemezte a golfpályát, hogy azt „sokkal nehezebb biztosítani, mint a Mar-a-Lagót”, a volt elnök másik magánklubját, amely egyben az elsődleges rezidenciája is. 

A Mar-a-Lago rezidencián nincs golfpálya, viszonylag elszigetelt, ráadásul egyik oldalról az óceán határolja – mondta Aronberg az MSNBC műsorában. A West Palm Beach-i golfpályát viszont forgalmas utak veszik körül. Van azért egy viszonylag kedvező körülmény is: Trump általában ragaszkodik a megszokott pályákhoz, ezek megkönnyítik a biztonsági embereknek a kockázatok felmérését. 

Mar-a-lago,On,Palm,Beach,Island,,Palm,Beach,,Florida,,Usa.,Mar-a-lago
Trump rezidenciája a floridai Palm Beachen. A Mar-a-Lago a környék legnagyobb ingatlana, 1927-ben épült / Fotó: Wangkun Jia
  • Az ügynökök általában kutyákat, drónokat, valamint támadás- és mesterlövész-elhárító csapatokat használnak a golfozók védelmére. 
  • A kutyák robbanóanyagok után szimatolnak a terepen. 
  • A biztonsági erők magnetométerekkel (a mágneses tér mérésére alkalmas műszerekkel) ellenőrzik a pályán tartózkodó többi golfozót, és távol tartják őket a védett személy és társai közvetlen közelségétől. 

A kockázat azonban még így is nagy. 

Ryan Wesley Routh a kiszivárgott hírek szerint 12 órán át bujkálhatott a pálya melletti bokrokban, mielőtt egy ügynök kiszúrta.

Tommy Tuberville, Alabama állam szenátora hétfőn a Capitoliumban újságíróknak elmondta, hogy sokszor játszott már a West Palm Beach-i pályán, Trumppal és nélküle is. Beszámolója szerint Trump tisztában van a kockázatokkal, de nem hajlandó feladni vagy korlátozni szenvedélyét. Biztonsági szakértők szerint csökkenthetné a kockázatokat, ha más pályákat is választana, vagy más időpontokban is járna golfozni. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.