BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Ex-president Donald Trump speaks on national security at a campaign event

Már szinte hivatalos: bajban lesz Ukrajna, ha Trump nyer

A volt elnök szerint bármilyen alku jobb, mint ami most van. Trump szerint a demokraták addig nem nyugszanak, amíg amerikai katonákat nem küldenek Ukrajnába.

Kifakadt Volodimir Zelenszkj ukrán elnök ellen Donald Trump republikánus elnökjelölt szerdán, egy észak-karolinai kampánygyűlésen, amiért nem tesz engedményeket Oroszországnak a háború lezárása érdekében.

Ex-president Donald Trump speaks on national security at a campaign event
Trump szerint mielőbb le kéne zárni a háborút/Fotó: AFP

Az, hogy Trump nem kívánja folytatni Ukrajna támogatását, eddig sem volt különöseben titok, erre utal a volt elnök azzal is, hogy nem találkozott Zelenszkijjel az ukrán államfő amerikai útján a héten.

Ukrajnának valamit fel kell adni a békéhez

Az Észak-Karolinában tartott gyűlésen a Politico szerint Trump elmondta, hogy Zelenszkijnek fel kellene adnia valamit a háború lezárása érdekében, mert az amerikaiak dollármilliárdokat adnak egy embernek, aki nem hajlandó üzletet kötni. Márpedig a republikánus elnökjelölt szerint bármilyen alku, a lehető legrosszabb alku is jobb lenne annál, mint ami van.

Ukrajnának vége, ez többé már nem Ukrajna. Sosem tudod visszahozni a városokat és a halottakat 

– fogalmazott a politikus, aki szerint egy rossz alku is jobb lett volna, hiszen az ukránok feladtak volna valamit, de mindenki élne. Bár Trump gyakran állítja, hogy Oroszország meg se támadta volna Ukrajnát, ha ő lett volna az elnök, és gyakran ígérte a konfliktus lezárását megválasztása esetén, a Kamala Harrisszel folytatott vitáján nem válaszolt arra a kérdésre, hogy akarja-e Ukrajna győzelmét Oroszország ellen.

Szerdán arról is beszélt, hogy sosem küldene amerikai csapatokat meghalni Ukrajnába, miközben azzal vádolta a demokratákat, hogy addig nem nyugszanak, amíg ezt el nem érik.

Amerikai látogatása során Zelenszkijt a republikánusok azért is kritizálták, mert felkeresett egy lőszergyárat, ami az ukrán háború számára is termel a csatatérállamnak számító Pennsylvania államban.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.