BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Psychedelic therapy, conceptual illustration

Varázsgomba-kezelésekről szóló kezdeményezést fogadott be az Európai Bizottság

Két polgári kezdeményezést fogadott be szerdán az Európai Bizottság. A varázsgomba és egyéb hallucinogének segítségével végzett pszichedelikus (tudatmódosító) kezelések elterjesztésének támogatását célozza az egyik.

Két új európai polgári kezdeményezés útnak indulását hagyta jóvá szerdán közleménye szerint az Európai Bizottság, az egyik a vízmegóvásról szól, a másik a pszichedelikus terápiák (tudatmódosító kezelések) támogatását kéri, amelyeket erre a célra legálisan használt hallucinogének, mint a varázsgomba hatóanyaga segítségével végeznének.  

Fotó: AFP

Az eddigi európai polgári kezdeményezések közül Magyarországon a legismertebb az európai őslakos nemzeti kisebbségek védelmét megcélzó Minority SafePack, amelynek támogatására a szervezők 2020 januárjára 1,1 millió aláírást gyűjtöttek össze, de az Európai Bizottság elutasította, hogy annak alapján jogalkotás kezdődjék, majd a szervezők hiába fordultak az Európai Unió Törvényszékéhez is 

A mentális egészséget megőrző terápiákról szóló PsychedeliCare kezdeményezés – írja a közlemény – arról szól, hogy „a bizottság támogassa a szakértői konszenzus létrejöttét a pszichológiai támogatás terén, valamint a pszichedelikus terápiák bevezetését és a multidiszciplináris képzési programokra irányuló kapacitásépítési erőfeszítéseket. A kezdeményezés azt kéri továbbá a bizottságtól, hogy segítse elő jobban a pszichedelikus szerek terápiás alkalmazásaival kapcsolatos kutatást és kutatási hálózatok fejlesztését, és fogadjon el közös álláspontot nemzetközi szinten a pszichedelikus vegyületekre vonatkozó megfelelő szabályozás előmozdítása érdekében.”

Ezeket a kezeléseket olyan hallucinogének alkalmazásával végzik, mint a pszilocibin – a varázsgombákból kivont, de akár szintetikusan is előállítható tudatmódosító szer – vagy az MDMA, ismertebb nevén ecstasy. A terület egyik legismertebb kutatója és alkalmazója a  magyar születésű 80 éves kanadai orvos, Gabor Mate, aki éppen Hollandiában indított el egy féléves programot a nyáron.

Fotó: AFP

A The New York Times tavalyi cikke szerint legalábbis a tengerentúlon a pszichedelikus terápia a főáramú kezelések közé tart, az amerikai Oregon és Colorado államok lakói 2020-ban, illetve 2022-ben szavazták meg a pszilocibin és az MDMA legalizálását a depresszió és a poszttraumás stressz szindróma kezelésére. 

Egyre több a bizonyíték, hogy a tudatmódosító szerek hatékonyak makacs mentális betegségek kezelésére, de sok történet kering a terápiához kötődő, számos esetben szexuális jellegű bántalmazásokról és traumákról is, amelyek inkább a kezeléseket végző személyekhez kapcsolódnak, mint a drogokhoz – írta a cikk. Ezeket időnként a rossz szándék, máskor a hozzá nem értés okozza. 

Egyelőre formai alapon döntöttek a tudatmódosító kezelésekről szóló kezdeményezésről

Mindkét európai polgári kezdeményezés megfelel a vonatkozó jogszabályokban meghatározott formai feltételeknek, a bizottság ezért ítélte meg úgy, hogy a két kezdeményezés jogilag elfogadható, de a tartalmukat ebben a szakaszban még nem vizsgálta meg – áll a közleményben.

A másik iniciatíva neve „Európai polgári kezdeményezés a víztudatos és reziliens Európáért”. Ez a következőket szorgalmazza: „vízügyi cselekvési terv létrehozása, a reziliens vízgazdálkodásnak a dekarbonizációval azonos prioritási szintre emelése, a társadalom vízlábnyomának csökkentése, a vízhatékony iparra és mezőgazdaságra történő átállás felgyorsítása, a víztudatos gazdasághoz szükséges készségek rendelkezésre állásának biztosítása, a helyreállítási és védelmi erőfeszítések támogatása és a tiszta és biztonságos vízhez és megfelelő víziközmű-szolgáltatásokhoz való jog érvényre juttatása”.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.