BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 356. napja – egyre forróbb a helyzet Libanonban, a Nyugat azonnali tűzszünetet követel

Az Egyesült Államok és Franciaország vezetésével több nyugati ország is azonnali tűzszünetre szólította fel Izraelt és a libanoni Hezbollah terrorszervezetet. Izrael ENSZ-nagykövete szerint országa támogatja az újabb tűzszünetet.

Azonnali hatályú, 21 napos tűzszünetre szólított fel Libanonban közös közleményében szerdán az Egyesült Államok és Franciaország, majd hozzájuk csatlakozott számos nyugat-európai és arab ország is. A washingtoni Fehér Ház által közzétett felhívásban kiemelték: a Libanon és Izrael közötti határ térségében azonnali tűzszünetre van szükség, hogy esélyt tudjanak adni a diplomáciai megoldásnak, és a civilek mindkét oldalon biztonságban hazatérhessenek.

izraeli, libanon, hezbollah
Egyre forróbb a helyzet Libanonban, a Nyugat azonnali tűzszünetet követel / Fotó: AFP

Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök az ENSZ Közgyűlése alkalmából lefolytatott New York-i találkozója után azt közölte, hogy az utóbbi napokban közösen dolgoztak a tűzszüneti felhíváson, amelyben az izraeli és a libanoni kormány támogatására is felszólítottak. 

A Libanon és Izrael közötti helyzet 2023. október 8. óta elviselhetetlen, és azt az elfogadhatatlan veszélyt hordozza, hogy a konfliktus tovább szélesedhet a térségben

– fogalmaztak a közös közleményben, amelyhez többek között már az Európai Unió, Németország, Japán, Kanada, Ausztrália, Szaúd-Arábia és Katar is csatlakozott.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán rendkívüli értekezletet tartott a libanoni helyzetről: Nadzsib Mikáti libanoni ügyvezető miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a tűzszüneti felhívás segíthet véget vetni a konfliktusnak. A kormányfő arra figyelmeztetett, hogy a válság totális regionális háborúvá alakulhat át. Mikáti felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy „cselekedjen határozottan, és azonnal érje el, hogy Izrael vonuljon ki valamennyi elfoglalt libanoni területről, és vessen véget napi szintű katonai műveleteinek”.

Dani Danon, Izrael ENSZ-nagykövete újságíróknak nyilatkozva azt mondta: 

Izrael támogatja a tűzszünetet, 

és inkább diplomáciai megoldást szeretne Libanonban, de ha a diplomácia kudarcot vall, akkor Izrael kész a rendelkezésére álló valamennyi eszközt bevetni. Az izraeli nagykövet a Biztonsági Tanács előtt felszólalva azt hangoztatta, hogy Izrael el akarja kerülni a széles körű háborút, és az izraeli hadsereg precíziós műveleteket hajt végre Dél-Libanonban a Hezbollah síita milícia célpontjai ellen. Leszögezte: nem fogják hagyni, hogy Észak-Izrael háborús zónává váljon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.