BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna tisztázta, mit jelent a győzelmi terve: NATO-tagságot

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője szerinte az ukrán győzelmi terv világos elképzelést tartalmaz azokról a lépésekről, amelyeket az igazságos és tartós béke biztosításához meg kell tenni.

Ukrajna NATO-csatlakozása fontos része Volodimir Zelenszkij ukrán államfő győzelmi tervének – jelentette ki Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője New Yorkban, a Nemzetközi Kapcsolatok Tanácsa nevű amerikai elemzőintézetben elmondott beszédében.

Flags,Of,Nato,And,Ukraine,Together.,Symbol,Of,Cooperation,Between
Fotó: Shutterstock

Szerinte az ukrán győzelmi terv, amelyet Zelenszkij elsőként Washingtonnak terjeszt elő, világos elképzelést tartalmaz azokról a lépésekről, amelyeket az igazságos és tartós béke biztosításához meg kell tenni, valamint katonai és diplomáciai stratégiákat egyaránt tartalmaz. 

Jermak hangsúlyozta, hogy a fegyvergyártás hatszoros növekedése ellenére Ukrajnának még mindig nincs elegendő erőforrása, technológiája és ideje a teljes önellátásra. Emiatt a katonai segítségnyújtás felgyorsítására szólította fel a szövetségeseket, a prioritások között pedig a légvédelmi rendszereket, a drónokat, az elektronikus hadviselési rendszereket, a nagy hatótávolságú fegyvereket és a tüzérségi lövedékeket sorolta fel. 

Azt mondta, hogy a háborús sikerekhez növelni kell a befektetéseket az ukrán fegyverek gyártásába, és engedélyezni kell Ukrajnának a csapásmérést Oroszország területén és a befagyasztott orosz eszközök felhasználását Ukrajna támogatására.

Ukrajna Kínát bírálja

Vladiszlav Vlaszjuk elnöki tanácsadó egy interjúban kijelentette, hogy Oroszországot Kína fegyveralkatrészekkel látja el, amit Ukrajna súlyos problémának tart. Szavai szerint az ukrán hadszíntéren lévő hagyományos orosz fegyverek alkatrészeinek 60 százaléka Kínában készült. Kifejtette, hogy Oroszország kínai alkatrészeket használ drónokban, megfigyelőrendszerekben, sőt rakétákban is. 

Rámutatott arra, hogy a szankciók ellenére egyes alkatrészeket az Egyesült Államokból, Hollandiából, Japánból, Svájcból és más nyugati országokból is szállítanak Oroszországnak. Vlaszjuk szerint az Európai Unió még tudná fokozni erőfeszítéseit a nyugati termékek Oroszországba való áramlásának megállítására, például felléphetne a Roszatom orosz nukleáris vállalat ellen.

Volodimir Zelenszkij az ABC News amerikai televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy Oroszország kínai műholdakat használ az ukrán atomerőművek fényképezésére, Kijev pedig ez alapján azt feltételezi, hogy vélhetően a nukleáris létesítmények ellen készül támadásokat végrehajtani.

Közben az Ukrajinszka Pravda című lap arról számolt be, hogy az ukrán kormány 71 millió 820 ezer hrivnyát különített el 900 ezer katonai behívó központosított kinyomtatására az év végéig, ezeket tartalékosoknak és más mozgósított hadköteleseknek kézbesítik majd postai úton, ajánlott levélben. A döntés a hírportál szerint a kormány keddi ülésén született.

Prigozsin: súlyos titkokra derült fény egy évvel a Wagner-vezér halála után – a legnagyobb nyugati bankok segítették

A JPMorgan és a HSBC is továbbított a zsoldossereghez köthető utalásokat. A Prigozsinra és az oroszokra kirótt szankciók nem előzték meg: a Wagner-csoport vezetője ugyan már ekkor is szankciók alatt állt, ám szudáni cége még nem szerepelt a szankciós listán.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.