BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A Dnyeper jó ideje határfolyó Herson régió oroszok és ukránok ellenőrizte része között, de az ukránok át-átrándulnak a balpartra DNIEPR OFFENSIVE

Kiverték az ukránokat a Dnyeper-delta szigeteiről

Diadalról számoltak be az oroszok az ukrajnai háború korábban egyik legforróbb, mostanában kevesebbet emlegetett frontján. A Dnyeper folyó deltájában kiverték az ukrán erőket a nagyobb szigetekről.

Kevesebbet emlegetik mostanában Herszont a hadijelentések, háttérbe szorították Kurszk és keleti front eseményei, most azonban sikerről számoltak be az oroszok, amelyet egy nehéz terepen, a Dnyeper – Európa negyedik legnagyobb folyója – deltájában értek el délen, a Krímtől északnyugatra.

A Dnyeper jó ideje határfolyó Herson régió oroszok és ukránok ellenőrizte része között, de az ukránok át-átrándulnak a balpartra DNIEPR OFFENSIVE
A Dnyeper jó ideje határfolyó Herson régió oroszok és ukránok ellenőrizte része között, de az ukránok áthatolnak a balpartra, hogy hídfőt létesítsenek / Fotó: Hans Lucas via AFP

Itt jó ideje a Dnyeper képezi a határt az oroszok megszállta, illetve az ukránok tartotta területeke között, de az ukránok igyekeztek áthatolni a másik oldalra és befészkelni magukat. 

Az ukrán hadsereget visszaszorították a keleti partról és teljesen kiűzték a Dnyeper deltájának legnagyobb szigeteiről, és így most nem képesek hídfőket létrehozni – idézte Herszon oroszok ellenőrizte részének kormányzóját, Vlagyimir Szaldót a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. 

A kormányzó szerint Herszonban az ukrán hadsereg valamelyest csökkentette az aktivitást, de azért kisebb csoportokban jelen vannak a deltában és partraszállásokat kísérelnek meg a szigeteken. Nagyobb „provokációk” valószínűsége kisebb, mint egy-két hónappal ezelőtt.

Azonban nem zárhatjuk ki joggal teljesen, hogy az ukrán fél megkísérli nagyobb csoportokban az öngyilkosságot

– fogalmazott.

A herszoni régió a Dnyeper alsó szakasza mentén helyezkedik el, az Azovi- és a Fekete-tenger mellett, és a 2022 szeptemberi népszavazáson itt 87 százalékos többség voksolt az Oroszországhoz való csatlakozásra – emlékeztetett az orosz hírügynökség –, Kijev azonban nem is meri el legitimnek a szavazást és tovább lövi a területet. Az orosz hadsereg jelenleg a herszoni régió 75 százalékát ellenőrzi, az ukránok kezében a jobbpart van, beleértve Hesruon várost – írják. 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.