BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Látványos videón az ukrán hadsereg új légvédelmi egysége

Már harci szolgálatot teljesítenek Ukrajnában a Skynex légvédelmi rendszerei. Az ukrán hadsereg így a legkorszerűbb és legfejlettebb technológiával védekezhet az orosz rakéták és drónok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, mi is az a Skynex.

Az ukrán légierő hadgyakorlatot hajtott végre a németek által szállított Skynex légvédelmi rendszerrel.

Skynex air defense system
háború
orosz
ukrán
A Skynex légvédelmi rendszerét már használják az ukrán hadseregben / Fotó: Rheinmetall

Mindennek előzménye, hogy 2024 májusának végén a német kormány bejelentette, hogy újabb tétel katonai segélyt szállít Ukrajnának – derült ki az ukrán légvédelem közleményéből.

Mi is az a Skynex?

Az Oerlikon Skynex egy kis hatótávolságú légvédelmi rendszer, amelyet német tulajdonú, de svájci központú Rheinmetall Air Defence AG fejleszt és gyárt. A Skynex egy hálózatalapú, nyílt architektúrájú légvédelmi rendszer, amelynek elsődleges fegyverzete a távirányított, automatizált 35 milliméteres Oerlikon Revolver Gun Mk3 légvédelmi gépágyúkból áll. A mintegy 4000 méteres hatásos lőtávolsággal rendelkező gépágyúk a "hagyományos" légi célok, mint például

  • repülőgép,
  • helikopter

mellett drónok (UAS/UAV) valamint tüzérségi rakéták, aknagránátok és precíziós lövedékek ellen is hatásosak. A rendszer fejlesztése folyamatos: újabb felderítő eszközök és úgynevezett effektorok – fegyverek – fejlesztése és integrálása is folyamatban van a Skynexhez.

Az ukrán hadsereg a legkorszerűbb rendszert kapta

A Skynex rendszert 2016-ban mutatta be a Rheinmetall, de a rendszer messze nem előzmény nélküli. A rendszer kifejlesztője a Rheinmetall Air Defence AG, amely híres svájci Oerlikon Contraves vállalat jogutódja. Az Oerlikon neve sokáig egyet jelentett közepes kaliberű csöves légvédelmi fegyverekkel és még ma is piacvezető ezen a területen.

Az Oerlikon nevéhez fűződik 35x228 mm-es gépágyúlőszer és a hozzá tartozó GDF gépágyú megalkotása, amely többek között a Gepard légvédelmi páncélos fegyverzetéül is szolgál. Az első radar-vezérelt légvédelmi gépágyú rendszerük az Oerlikon Skyguard volt, amely az 1960-as években jelent meg.

Ez a rendszer még emberi jelenlétet kívánt az egyes lövegeknél.

Még a 2000-es években mutatták be az új 35 mm-es Revolver Gun gépágyúkra épülő Oerlikon Skyshield rendszert, amely már teljesen automatizált volt: egyetlen irányító központból irányozható volt valamennyi gépágyú. A rendszer legújabb változata az Oerlikon Skynex, amely a tovább fejlesztett Revolver Gun Mk3 gépágyúkra épül, de más felderítő eszközök és effektorok is integrálhatóak hozzá.

Ahogy azt korábban megírtuk, a fegyvergyártó vállalatok degeszre keresik magukat az orosz–ukrán háborún. A német Rheinmetall az idei évben legalább 10 milliárd eurós bevételre számít. A cég vezérigazgatóját az oroszok megpróbálták megölni, azóta különleges védelem alatt áll.

Megállapodás: egy tikos partnercéggel épít lőszergyárat a Rheinmetall Ukrajnában

Az ukrán cégről, a helyszínről és a gyártás beindításának időpontjáról nem árultak el részleteket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.