BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
USAF F-16 At Paris Air Show 2023

Jó üzlet a háború, dúskálnak a pénzben a hadiipari cégek

A világ legnagyobb védelmi vállalatai a következő három évben rekordmennyiségű pénzt kaszálnak, mivel profitálnak a kormányzati megrendelések megugrásából. A fellendülés a geopolitikai feszültségekre, elsősorban az orosz–ukrán háborúra vezethető vissza.

Az Egyesült Államok öt legnagyobb hadiipari cége az előrejelzések szerint 2026 végére 26 milliárd dolláros cash flowt fog generálni, ami több mint kétszerese a 2021-es összegnek. A világ 15 vezető védelmi vállalata 2026-ra 52 milliárd dolláros szabad cash flow-t könyvelhet el, ami szintén duplája a 2021. végi állapotnak.

USAF F-16 At Paris Air Show 2023
Csúcson a hadi megrendelések / Fotó: AFP

Európában az iparág óriásainak várhatóan több mint 40 százalékkal ugrik  meg a forgalma. A hadiipari vállalkozások az orosz–ukrán háború kirobbanása után kezdték meg a termelés felfuttatását: az Egyesült Államok és az európai kormányok folyamatosan erősítik hadseregeiket és töltik fel készleteiket, miután Kijev felfegyverzését követően kiürültek a raktáraik.

A kormányzati kiadások növekedése rekordközeli magasságokba repítette a rendelésállományt. Ennek következtében megéri a hadiiparba beszállni, amit az új szereplők is igyekeznek kihasználni, miközben a nagy múltú társaságok is dúskálnak az üzletekben. Erre az egyik legjobb példa a 2020-ban még veszteséges, Rheinmetall, amelynek piaci értéke több mint négyszeresére nőtt 2022 februárja óta,

az árfolyam csak idén több mint 76 százalékkal erősödött.

A Magyarországon is aktív német fegyvergyártó az egyik legnagyobb haszonélvezője a háborús sokk okozta európai fegyverkezésnek. A német költségvetés által 2022-ben erre a célra félretett 100 milliárd eurós keretből például 30-40 milliárd kerül a Rheinmetallhoz a cég vezérigazgatója szerint. Az ugyanakkor nagy kérdés, hogy mihez kezdenek a rengeteg pénzzel.

A vállalatok már a közelmúltbeli új megrendelések áradata előtt is több milliárd dollárt fordítottak részvényeik visszavásárlására, s az összeg azóta csak nőtt és az elemzők szerint a jövőben sem állnak le vele a cégek. Egy másik tendencia, hogy a nagyobb szereplők felvásárolják a kisebbeket, illetve részesedést szereznek bennük.

Például a katonai járműalkatrészek gyártásával foglalkozó amerikai Loc Performance 950 millió dollárért került a Rheinmetall kezébe, míg az Egyesült Királyságban a BAE Systems kétévnyi együttműködés után, februárban felvásárolta a Malloy Aeronautics nevű startupot. Továbbá a gyárak bővítése és új üzemek építése is zajlik.

Az FT-nek nyilatkozó elemzők szerint a következő években tovább nőhetnek a hadiipari kiadások, azonban hosszabb távon a megrendelések visszaeshetnek, ha befejeződik az orosz-ukrán háború. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy az iparágban meginduló felvásárlásokat a trösztellenes hatóságok egyelőre nem vizsgálják, de ez változhat a jövőben.

Új iparág született Magyarországon: ezermilliárdos üzlet a fegyvergyártás – térképen, hol vannak a hadiüzemek

A hadiipari tevékenység nem ismeretlen Magyarországon, és ez még akkor is igaz, ha a kétezres évek elejére lényegében lenullázódott a szegmens. Aztán 2020 nyár végén bekövetkezett a fordulat, azóta pedig a reneszánszát éli a védelmi ipar. A soron következő kérdés, hogyan lehet a Magyarországon legyártott haditechnikát becsatornázni a nemzetközi piacokra.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.