BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Várpalota

Hadiipar: akkora gyáróriás épül Magyarországon, mintha Amerikában lennénk – fotók

Magyarország egész Európa egyik legerősebb hadiipari bázisa lesz. Még két év, és nálunk gyártják az összes lőszer tizedét. A magyar hadiipar erős, és most a jövőjéről is fontos részletek derültek ki.

Nem mindennapi beszámolót tett közzé a közösségi oldalán Magyarország egyik legismertebb biztonságpolitikai szakértője. Demko Attila osztotta meg a tapasztalatait annak kapcsán, hogy csütörtökön uniós tisztségviselők és szakemberek kaptak lehetőséget gyárbejárásra Várpalotán. Ezen ő maga is részt vett.

lőszer
Magyarország egész Európa egyik legerősebb hadiipari bázisa lesz: még két év, és nálunk gyártják az összes lőszer tizedét / Fotó: Demko Attila

Várpalotáról és az ottani lőszergyárról a Világgazdaság is sokat írt már korábban. Azt eddig is lehetett tudni, hogy ez Európa egyik legmodernebb ilyen üzeme, amely a német védelmi ipari óriás, a Rheinmetall AG (51 százalékos tulajdon) és a magyar állami N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. (49 százalékos tulajdon) közös projektje. Korábbi hírek szerint a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. (RHM Zrt.) vegyesvállalat fogja üzemeltetni.

Július végén átadták a Várpalotai Védelmi Ipari Komplexum első lőszergyárát, amellyel a 30 milliméteres közepes kaliberű lőszergyártás terén Magyarország lényegében önellátóvá vált. Ez a lőszer nemcsak a Lynxekhez, hanem más, a NATO által használt harcjárművek toronyfegyverzetéhez is alkalmazható. Már akkor arról beszélt a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hogy a várpalotai üzem további elemekkel is bővül a következő időszakban. A háború miatt talán a legnagyobb hiánycikké vált, 155 milliméteres tüzérségi lőszereket is gyártják majd a 120 milliméteres harckocsi lőszerek mellett.

Erről tudhattunk meg most további részleteket Demko Attila posztjából.

Még néhány év, és Magyarországon gyártják az összes lőszer tizedét Európában

Azzal kezdte a posztját, hogy megmutatták az EU-s kollégáknak a várpalotai lőszergyárat és a magyar honvédség fegyverzetét. „A gyár, a Leo A7 (tank), a PzH 2000 (löveg), a Spike LR (páncéltörő), a Hirtenberger aknavető, a H225M és H145M helikopterek, a NASAMS (légvédelmi rendszer), a Carl Gustaf (gránátvető) nem terv, elképzelés, hanem valóság” – szögezte le. 

Úgy folytatta, hogy látták a termelésre kész 30 milliméteres lőszert gyártó gépsort, a hatalmas bunkereket, amelyekben a kész lőszert tárolják majd. Rámutatott, hogy több mint négy négyzetkilométeren egy városnyi gyár épül fel Várpalota mellett.

Tényleg amerikaiak a méretek

– szemléltette. Majd felhívta rá a figyelmet, hogy Várpalota két év múlva, tehát 2027-re az akkori EU-s lőszerössztermelés 10 százalékát adja majd.

  • Körülbelül 100 ezer 155 milliméteres lőszert
  • és több tízmillió 30 milliméteres lőszert fog gyártani.

 

Az előbbi darabja sok ezer euróba kerül, az utóbbi sok száz euróba. A 30 milliméteres termelése ez évben, a 155 milliméteresé pedig jövő nyáron indul. Megerősítette, hogy jön a 120 milliméteres gyártói kapacitás is, és még sok minden másé, majd végül az RDX robbanóanyagé.

Magyarország egész Európa egyik legerősebb hadiipari bázisa lesz

Eközben a legtöbb EU-tagállam két és fél év alatt semmit sem tett a termelés felfuttatására. Ahogy egy uniós kolléga mondta: elvitatkoznak a bizottságban másfél órát szavakon, készülnek a stratégiák, csak gyárak nem épülnek. Pontosabban papírgyár az kell a sok papírhoz, amit legyártanak – mondta. Majd némileg finomítva megjegyezte, hogy Várpalota bővítésében lesz uniós pénz, de csak a beruházás egy töredéke.

Szerinte nem minden hibátlan, amit Magyarország a hadiipar és a haderő fejlesztése terén tett, de messze több, mint amit a legtöbb tagállam letett az asztalra. „Megkérdeztem a katonákat a fegyverekről. Nem tiszteket, hanem a katonát, aki használja. A legtöbb eszközt nagyon magasra értékelték úgy, hogy nem volt ott senki, aki előtt ezt kellene mondani. Nem volt a szokásos magyar panaszkultúra, ami engem már iszonyúan fáraszt. Tudják, hogy a világ legjobb eszközei közül kaptak. A Gidrán és a Spike esetében száz százalékban csak jót hallottam tőlük, fura is volt, hogy semmi kritika nincs.”

Arra a maga által feltett kérdésre, hogy akkor tehát minden oké-e, úgy felelt, persze hogy nem. A Lynx még fejlesztendő, sok fegyverből még kevés van, lőnének többet, ha lehetne, hol itt hiányzik valami, hol ott. De összességében a fiatal katonák mégiscsak azt látják, hogy átültek egy BTR-80-ról egy Lynxre, a helikopterpilóta pedig röhögve mondta, hogy végre fiatalabb a gépe, mint ő.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.