BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 372. napja - Drónok záporoztak Libanonból, egy nyugdíjasotthonba csapódtak

Szombaton újabb támadást indítottak Libanonból, ezúttal drónok záporoztak Izraelre. Bár nem erősítették meg, de valószínűleg a Hezbollah lőtte ki a drónokat, melyek egyike egy nyugdíjasotthonba csapódott be.

Két drónt lőttek ki Libanonból, ami becsapódott Herzliya város központjába – közölte az Az izraeli hadsereg (IDF). A katonaság elmondása szerint a drónokat az indításuk után rögtön észlelték és nyomon tudták követni őket, amikor pedig beléptek Izrael légterébe, vadászgépeknek sikerült kilőniük az egyiket. Bár Izrael nem erősítette meg, de valószínűleg a Hezbollah indította a drónokat.

A Libanonból indított drónok egy nyugdíjasotthonba csapódtak be
A Libanonból indított drónok egy nyugdíjasotthonba csapódtak be / Fotó: X / @RalphDekkers

Az viszont nem derült ki, hogy a másik drón miért maradt sértetlen és tudott becsapódni Herzlyába. A városban több épület is megrongálódott, szerencsére emberek nem sérültek meg. A közösségi oldalakon közzétett felvételeken jól látható, ahogy a támadó drón a város épületei felett repül.

Az izraeli 12-es csatorna jelentése szerint a becsapódás tüzet okozott, és a város egyes részein nincs áram.

A The Times of Israel szerint Herzliya több térségében is jelentettek lezuhanó repeszeket. 

„A kerület rendőrei és bomba-elhárítási szakértői jelenleg a helyszínen vannak, kezelik a kilőtt drónból származó törmeléket, és alapos kutatásokat végeznek a lakosságot fenyegető további kockázatok csökkentése érdekében. Jelenleg személyi sérülésről nem tudunk, bár az épületben némi kár keletkezett” – közölte a helyi rendőrség. A Ynet híroldal szerint 

egy nyugdíjasotthont talált el az a drón, melyet nem tudtak időben kilőni.

A becsapódás kisebb tüzet okozott, amelyet a tűzoltóság hamar eloltott. 

Irán újból fenyeget, de ezúttal nem Izraelt

Irán felszólította az olajban gazdag Öböl-menti országokat, hogy maradjanak semlegesek az Izraeli háborúból – amely a gázai övezetből Libanonra is átterjedt – mivel Teherán attól tart, hogy régi arab ellenségi Tel-Aviv oldalán szállnának be a harcba. Az iszlám köztársaság figyelmeztette arab szomszédait, hogy „ne könnyítsék meg az izraeli válaszlépéseket”, például vadászgépek átengedését a légterükön, ezzel ugyanis könnyen a két ország „kereszttüzébe” kerülnének.

Az alig burkolt fenyegetés felháborította Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket, akik korábban is arra figyelmeztettek, hogy a konfliktus kiterjedése esetén Irán korai csapást mérne rájuk.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.