BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 373. napja - a Hezbollah izraeli csapatokkal harcol a libanoni Ramya falu közelében; harmadik ENSZ-békefenntartó sebesült meg

Az ENSZ elítélte menekült táborok elleni izraeli támadásokat, amelyek során újabb ENSZ békefenntartó erők sérültek meg. Az izraeli háború 373. napja.

A Hezbollah vasárnap közölte, hogy harcol az izraeli erők ellen, amelyek megpróbálnak beszivárogni a dél-libanoni Ramya faluba, miközben egy harmadik ENSZ-békefenntartó megsebesült Izrael és az Irán által támogatott libanoni csoport között kiéleződő konfliktusban. Az izraeli háború 373. napjának eseményei.

izraeli háború
Újabb libanoni ENSZ békefenntartók sérültek meg az izraeli háború során / Fotó: Middle East Images via AFP

Az izraeli csapások megrázták a békefenntartók fő dél-libanoni bázisát, ami Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt és a nyugati országokat a támadások elítélésére késztette. Az UNIFIL-erők „súlyos fejleménynek” nevezték a történteket, és közölték, hogy garantálni kell az ENSZ-személyzet és a tulajdon biztonságát.

Franciaország beidézte Izrael nagykövetét, és nyilatkozatot adott ki, Olaszország és Spanyolország pedig „indokolatlannak” nevezte az ilyen támadásokat. Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy arra kéri Izraelt, ne csapjon le az UNIFIL-erőkre. Oroszország „felháborodását” fejezte ki, és követelte, hogy Izrael tartózkodjon a békefenntartók elleni „ellenséges akcióktól”. 

Menekülttábor vagy katonai bázis - az izraeli háború egyik nagy kérdése

A Gázai övezetre szombaton mért izraeli katonai csapások legalább 29 palesztint öltek meg - közölték orvosok -, és az erők egyre mélyebbre nyomultak a Dzsabalja területére, ahol a nemzetközi segélyszervezetek szerint több ezer ember rekedt.

Az enklávé északi részén fekvő Dzsabalja, a legnagyobb menekülttábor a térségben. Lakói a Reuters hírügynökség tudósíójának elmondták, hogy az izraeli erők a levegőből és a földről is bombázzák. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint a Hezbollah szombaton közel 320 lövedéket lőtt Libanonból Izraelre, további részletek közlése nélkül. Észak-Izrael egyes városai körüli területeket lezártnak nyilvánított. Izrael evakuálási parancsot adott ki 23 dél-libanoni falu lakóinak, hogy költözzenek el a nyugati Bekaa-völgyből a Földközi-tengerbe ömlő Awali folyótól északra.

Evakuálják a lakosokat

Az IDF szerint az evakuálásra a lakosok biztonsága érdekében volt szükség a Hezbollah fokozott tevékenysége miatt. Azt állították, hogy a csoport fegyverek elrejtésére és Izrael elleni támadások indítására használja a helyszíneket. A Hezbollah tagadja, hogy fegyvereket rejtegetne a civilek között.
A hadsereg szombaton evakuálási parancsot tett közzé Gáza város északi szélén lévő két városrészre is, mondván, hogy az „veszélyes harci zóna”. A Hamász vezette gázai belügyminisztérium közleményben sürgette a lakosokat, hogy ne költözzenek át.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.