BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz-ukrán háború 962. napja - Ukrajna megkaparintotta az oroszok egyik titkos fegyverét – videó

Olyan történt az orosz–ukrán fronton, mint még soha: szó szerint Ukrajna ölébe hullott egy olyan orosz fegyver, melyet eddig próbáltak titokban tartani. Bár már tudni lehetett, hogy Oroszország új drónokat fejleszt, most az ukrán mérnökök kideríthetik az új titkos fegyver részleteit.

Az orosz–ukrán fronton nap mint nap előfordulnak érdekes történések, viszont Ukrajna ritkán tudja rátenni a kezét Oroszország technológiájára. A véletlennek köszönhetően az ukrán hadsereg olyan orosz fegyvert láthatott először, melyről eddig hallani is alig hallott. Az orosz-ukrán háború meghatározó részei a drónok, a lopakodó drónok pedig igazi ritkaságnak számítanak mindkét oldalon, így, ha betekintést nyernek az ellenség technológiájába, az nagy előnyt jelenthet.

Russian invasion of Ukraine, Példátlan történés az ukrán fronton: felfedték az oroszok egyik titkos fegyverét
Példátlan történés az ukrán fronton: felfedték az oroszok egyik titkos fegyverét / Fotó: AFP

Amikor két fehér kondenzcsík keresztezi egymást Ukrajna frontvonala felett, az általában egy dolgot jelent: orosz vadászgépek támadásra készülnek. Azonban, ami Kostyantynivka város közelében történt, példa nélküli volt. Az alsó kondenzcsík kettévált, egy új objektum gyorsan felgyorsult a másik csík irányába, míg végül keresztezték egymást, és egy élénk narancssárga villanás világította meg az eget. Az ukránok hamarosan rájöttek, hogy 

az égből lezuhanó törmelék egy Oroszország legújabb fegyverének, az S–70-es lopakodó harci drónnak a maradványai voltak.

Ez bizony nem egy szokványos drón. Az „Okhotnik” (magyarul: Vadász) névre keresztelt, nagy súlyú, pilóta nélküli repülőgép mérete egy vadászgépéhez hasonlítható. Nagyon nehéz észlelni, és a fejlesztői szerint „szinte nincs hozzá hasonló a világon” – írja a BBC.

Úgy tűnik, hogy a drón egy meghibásodás miatt tért le az útvonaláról. A második kondenzcsík vélhetően egy orosz Szu–57-es vadászgéptől származott, amely üldözte a drónt. Valószínűleg az orosz vadászgép megpróbált újra kapcsolatba lépni a hibásan működő drónnal, de mivel mindketten egy ukrán légvédelmi zónába kerültek, úgy döntöttek, hogy megsemmisítik az Okhotnikot, hogy ne kerüljön ellenséges kezekbe.

Ez a háború már sok drónt látott, de semmi sem hasonlítható Oroszország S–70-eséhez. 

Több mint 20 tonnát nyom, és állítólag 6 ezer kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. A drón formája egy nyílra emlékeztet, és nagyon hasonlít az amerikai X-47B lopakodó harci drónra, amelyet egy évtizeddel ezelőtt fejlesztettek ki. Az Okhotnik képes bombákat és rakétákat szállítani, földi és légi célpontokat támadni, valamint felderítést végezni. Jelentősége abban rejlik, hogy úgy tervezték, együttműködjön Oroszország ötödik generációs Szu–57-es vadászgépeivel.

Mindeddig nem volt bizonyíték arra, hogy részt vett volna Oroszország Ukrajna elleni háborújában. Valószínű, hogy a Kostyantynivka feletti sikertelen repülés Moszkva egyik első próbálkozása volt arra, hogy harci körülmények között tesztelje új fegyverét. 

A lezuhant gép roncsai között találtak egy híresen hosszú hatótávolságú D-30-as siklóbombát is, amely műholdas navigáció segítségével még veszélyesebbé válik.

Az Okhotnik meghibásodása bizonyosan nagy csapás Oroszország hadseregének, hiszen a drón sorozatgyártása erre az évre volt tervezve, de egyértelmű, hogy a pilóta nélküli repülőgép még nem áll készen. A roncsokat valószínűleg részletesen megvizsgálják az ukrán mérnökök, és az eredményeiket továbbítják Kijev nyugati partnereinek.

Új fegyvert fejleszthet Oroszország

A Központi Krylov Állami Tudományos Központ (KGNT) kifejlesztett egy új repülőgép-hordozó koncepciótervet Oroszország haditengerészetének számára, amelyet „Morszkoi Avianeszuscsij Kompleksz” (tengeri repülőgép-hordozó komplexum) néven neveznek – nyilatkozta Oleg Szavcsenko, a központ vezérigazgatója az orosz RIA Novosztyi hírügynökségnek adott interjújában.

Két évvel ezelőtt befejeztük egy ilyen hajó koncepcionális tervezését, amelyet MAK-nak nevezünk – tengeri repülőgép-hordozó komplexumnak

– mondta Szavcsenko. Hozzátette, hogy a repülőgép-hordozók építésének kérdését folyamatosan tudományos vizsgálat alatt tartja a Krylov Központ. Jelenleg az Orosz Haditengerészet egyetlen repülőgép-hordozója az „Admiral Kuznyecov”, amely jelenleg javítás és modernizáció alatt áll.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.