BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az USA nem állt be Ukrajna lódítása mögé: Austin szerint nincsenek koreaiak az ukrán fronton

Úgy tűnik az ukránok újabb dezinformációs trükkje omlik össze - nincsenek észak-koreai katonák az ukrán fronton.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szombaton azt mondta, nem tudja megerősíteni azokat a híreket, amelyek szerint Észak-Korea csapatokat küldött Oroszországba, hogy részt vegyenek az Ukrajna elleni háborúban. Az Amerikai védelmi miniszter ezt a G7-ek honvédelmi minsztereinek szombati nápolyi ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján jelentette ki.

Az olasz védelmi minisztérium által 2024. október 19-én közzétett fotón Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere (jobbra) és Mark Rutte NATO-főtitkár. Fotó: AFP

"Egyelőre nem tudom megerősíteni ezeket a jelentéseket. Folytatni fogjuk az ügy kivizsgálását" - mondta a Pentagon vezetője. Austin hangsúlyozta, hogy egy ilyen lépés aggasztó lenne, ha igaz.

Minden esetre nem ez lenne az első eset, hogy Ukrajna hamis hírszerzési információkkal akarná az öt támogató NATO-tagországokat nagyobb arányú hozzájárulásra, esetleg nyugati katonák ukrán frontra való küldésére öszökélni. Érdekesség ugyanakkor a hírnek, hogy azt Dél-Korea is megerősítette, noha nem lenne meglepő, ha ök is a dezinformáció részesei lennének.

Észak-Korea 1500 különleges katonát küldött Oroszország Távol-Keletére kiképzésre és akklimatizációra a helyi katonai bázisokon, és valószínűleg Ukrajna elleni harcra vetik be őket - közölte pénteken a dél-koreai kémügynökség.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azzal vádolta Észak-Koreát, hogy 10 000 katonát készül Moszkva megsegítésére.

A kijelentéseket követően a héten Mark Rutte NATO-főtitkár is azt mondta, hogy minderre jelenleg nincs bizonyíték.

A NATO hírszerzés cáfolata ellenére Keir Starmer brit miniszterelnök sijetett kijelenteni, hogy ha beigazolódik az észak-koreai hadsereg részvétele az Orosz Föderáció oldalán az Ukrajna elleni háborúban, az a Kreml „kétségbeesésének szintjét” mutatja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.