BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szennyvíz ömlik a Balatonba, a nyári szezon is veszélyben lehet

Tihanynál okozott komoly problémát egy szennyvízcső sérülése. A hibát hosszú heteken át nem sikerült azonosítani. Ha egy ilyen jellegű szennyeződés huzamosabb ideig fennáll, az a nyári szezont is negatívan befolyásolja a Balatonnál.

Hosszú időn keresztül szennyvíz ömlött a Balatonba Tihanynál. Vasas Gábor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója (BLKI) a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) leutóbbi ülésén úgy fogalmazott, hogy ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem oldódik meg a probléma, akkor az a következő szezonban nagyon kellemetlenül fogja érinteni mind a Tihanyi-félszigetet, mind a füredi részt, sőt az egész keleti medencére hatással lesz.

Tihany,,Hungary,-,Aerial,Panoramic,View,Of,The,Famous,Benedictine
Balaton
Ha a szennyezés nem szűnik meg, az a balatoni főszezonra is hatással lehet / Fotó: Shutterstock

„A Balatonba jutó szennyvíz forrását a napokban sikerült feltárni és megszüntetni, de végleges megnyugvást a következő hetek vízminta-elemzéseinek eredménye hozhat az ügyben” – nyilatkozta a szakember a HírBalaton kérdésére.

Vasas Gábor még szeptemberben hívta fel a figyelmet a BFT ülésén arra, hogy sürgősen lépni kell a tihanyi vízszennyezés ügyében. Kiemelte, hogy a szezon végén be kellett zárni Tihany Somosi szabadstrandját a vízben található magas számú E. coli (Escherichia coli) miatt, ami gyakorlatilag egy szennyvízjelző baktérium, jelenléte szennyvíz vagy szennyezett talajvíz megjelenésére utal. Vagyis biztos, hogy ebben az esetben nem alga okozta a problémát.

Emlékezetes, hogy az E. coli jelenléte nyáron is nagy vihart kavart, ez a baktérium volt jelen nagy koncentrációban a Szajna vízében a párizsi olimpia ideje alatt, és nehezítette meg a triatlonosok és a nyílt vízi úszók versenyét.

A BLKI szakemberei a veszprémi kormányhivatallal közösen lokalizálták, hogy melyik területről érkezett a Balatonban a szennyezett víz, azonban annak a pontos forrását és okát hosszú időn keresztül nem tudták azonosítani.

Az intézet igazgatója arról is beszélt, hogy a találgatások során elindult egy vádaskodás a horgászokkal, vitorlázókkal, hajósokkal szemben, amit túlzásnak nevezett, azonban hozzátette, hogy ezt a kört kiemelten érinti az a tény, hogy a Balaton hőmérsékletének emelkedése miatt a higiéniára sokkal jobban oda kell figyelni, mint korábban.

„Egészen más, amikor a szennyvíz vagy akár bármilyen más szennyeződés egy 30–35 fokos vízbe kerül bele, mint amikor a 18–23 fokos vízbe” – emelte ki előadásában Vasas Gábor. Kifejtette, hogy a melegebb víz sokkal jobban kedvez az úgynevezett heterotróf (részben szennyvizekben felelhető, fekáliával táplálkozó) baktériumok szaporodásának.

A HírBalaton értesülései szerint a szennyeződést az okozta, hogy a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. szennyvíz főnyomó csöve sérült meg a volt MÚOSZ üdülő melletti ingatlanon, ahol a Kastélyszálló is található. Az illetékesek és érintettek vélhetően amiatt nem vették észre jó ideig, mert bekerített, zárt ingatlanról van szó, ami évek óta csak megőrzés alatt áll. Az ügyben a megoldást keresők által többször is megkeresett DRV pedig nem észlelte a rendszerében a nyomáscsökkenést, és heteken keresztül nem tudta lokalizálni a hibát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.