BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befellegzett a béranyaturizmusnak Olaszországban

Meloni a hagyományos családi értékeket hangsúlyozza, aki megszegi a törvényt, akár börtönbe is mehet.

Az olasz parlament elfogadta azt a jogszabályt, amely megtiltja, hogy párok külföldi béranyát alkalmazzanak ahhoz, hogy gyerekük szülessen.  
2022-es hivatalba lépése óta 

Meloni erősen konzervatív családpolitikát folytat, a hagyományos értékeket helyezi előtérbe, és fokozatosan megnehezíti az LMBTQ párok szülővé válását – a törvényt kifogásolók  legalábbis ezzel érvelnek 

– értékel a Reuters.

anya anyuka gyerek gyermek kisbaba csecsemõ gyed gyes tgyás család családi pótlék családi adókedvezmény
Olaszországban betiltják a béranyaság intézményét
Fotó: Hegedûs Márta / Mediaworks


A felsőház szenátusa 84 szavazattal 58 ellenében megszavazta a Meloni-féle Olasz Testvérek párt által javasolt törvényjavaslatot. A jogszabály kiterjeszti az Olaszországban 2004 óta érvényben lévő béranyaság tilalmát azokra, akik olyan országokba – például az  Egyesült Államokba vagy Kanadába mennek –, ahol ez legális. 

Két év börtönbüntetéssel, vagy igen magas, akár egymillió eurós bírsággal sújtja a jogszabályt megszegőket.


Anyaság a középpontban

Az anyaság teljesen egyedi, nem helyettesíthető, és civilizációnk alapja

– mondta Lavinia Mennuni, az olasz testvérpár szenátora a parlamenti vitában. Az év elején Meloni „embertelen” gyakorlatnak nevezte a béranyaságot, amely a gyerekeket  termékként kezeli, megismételve a katolikus egyház álláspontját.

LMBTQ aktivisták tüntetéssel közölték nemtetszésüket. Úgy vélik, hogy a kormány annak ellenére „bünteti” a gyerekvállalást, hogy Olaszország Európa egyik legelöregedőbb társadalma. Emellett arra is emlékeztettek, hogy a béranyaságot választók 90 százaléka heteroszexuális pár.

 

Tény, hogy a  béranyaság visszaszorítása a születésszám csökkenésének időszakában történik,

2023-ban az ISTAT adatai szerint rekordalacsonyra esett a születésszám, már a 15. egymást követő évben mértek visszaesést. 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.