BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Belgiumban fogták perbe Stoltenberget az Oroszországgal való háború előkészítésében való részvétel miatt

Patrick Pazen francia állampolgár egy brüsszeli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy perbe fogná Jens Stoltenberg most leköszönt NATO-főtitkárt.

Belgiumban pert indítottak Jens Stoltenberg volt NATO-főtitkár ellen az Oroszország elleni ukrajnai konfliktus előkészítésében való részvétele miatt . Ezt október 3-án jelentette be a felperes, az ukrán konfliktus kutatója, a Nyugat közvetlen felelősségéről szóló könyv szerzője, Patrick Pazen francia állampolgár egy brüsszeli sajtótájékoztatón.

NATO-főtitkár
Jens Stoltenberg
Fotó: Stefan Rousseau / POOL / AFP

"Jens Stoltenberg részt vett egy szervezett tervben vagy összeesküvésben, amely a béke elleni bűncselekménynek minősülő konkrét akciók végrehajtására irányult" - áll a keresetlevélben a TASS orosz hírügynökség szerint.

A nyilatkozat amellett érvel, hogy Ukrajna az Észak-atlanti Szövetség (NATO) segítségével készült az Oroszországgal való konfliktusra. A dokumentum emellett Angela Merkel volt német kancellár kijelentéseit is tartalmazza arról, hogy a minszki egyezményeket időhúzásra használják fel Ukrajna felfegyverzésére.

A keresethez catolták továbbá Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök volt tanácsadójának 2019-es nyilatkozatainak fordítását az Oroszországgal való háború „99,9%-os valószínűségéről”, amelyet 2021-2022-re valószínűsített. Aresztovics szerint egy ilyen konfliktust Ukrajnának kellene nyerni, és utána azonnal csatlakoznia a NATO-hoz. 

Patrick Pazen kutató és publicista a nagy globális válságok rejtett okairól szóló könyvsorozat szerzője. 2022 végén kiadott egy könyvet Párizsban – egy nyomozást „A háború Ukrajnában: a Nyugat büntetőjogi felelőssége és a válság megállításának képessége”. Ebben a könyvben arra a következtetésre jut, hogy ezt a konfliktust nem Oroszország indította el 2022-ben, hanem a Nyugat 2014-ben.

2023-ban Pazen már benyújtott hasonló keresetet Stoltenberg ellen Franciaországban, ügyvédje szerint azonban ez az eljárás most „szüneteltetett”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.