BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Második világháborús bomba robbant fel egy japán repülőtéren

A japán Miyazaki repterét teljesen le kellett zárni, miután egy második világháborús bomba robbant fel. A robbanásban nem sérült meg senki, de percekkel korábban egy repülőgép a bomba közelében haladt el.

Második világháborús, amerikai bomba robbant fel szerdán egy japán regionális repülőtér mellett Miyazakiban, ami miatt az egész repteret le kellett zárni. A robbanás egy 7 méter széles és 1 méter mély krátert hozott létre a gurulóúton, amely a kifutópálya mellett helyezkedik el – közölte a japán közlekedési minisztérium egyik tisztviselője.

Második világháborús bomba robbant fel egy japán repülőtéren
Második világháborús bomba robbant fel egy japán repülőtéren / Fotó: X / @Bobnews24C

A bomba maradványainak kezelését a Japán Önvédelmi Erők egy speciális egysége végezte, és megállapították, hogy a robbanás oka egy föld alatti amerikai bomba volt, amelyet valószínűleg egy második világháborús légitámadás során dobtak le. 

Szerencsére senki nem sérült meg, de a helyi híradások szerint a robbanás előtt mindössze két perccel egy repülőgép haladt el a közelben.

A robbanás miatt a repülőtér leállította a kifutópálya használatát, ami 87 járat törléséhez vezetett – írja a Reuters. A repülőtér csütörtök reggelre tervezi a javítások befejezését, és a japán kormány szóvivője, Yoshimasa Hayashi szerint nincs további robbanásveszély. Az érintett járatok, köztük a JAL és ANA társaságoké, Tokió, Osaka és Fukuoka városok között közlekedtek volna.

Miyazaki repülőtere a Kyushu sziget délkeleti végén található, és korábban a japán haditengerészet bázisa volt a második világháború alatt, ahonnan sok kamikaze pilóta indult végső bevetésére. Korábban már több fel nem robbant bombát találtak ezen a területen. Több mint 79 évvel a háború vége után még mindig találnak fel nem robbant bombákat Japánban. A japán Önvédelmi Erők 2023-ban összesen 2,348 bombát, azaz mintegy 37,5 tonna robbanóanyagot hatástalanítottak az ország különböző részein.

Több családi házat kellett kiüríteni Gödöllőn egy világháborús bomba miatt

Tavasszal elszállították a tűzszerészek a Gödöllőn előkerült második világháborús repeszbombát. Gajdos Milán főhadnagy elmondta: egy építési területen a föld alól került elő a robbanóeszköz, amelyről a tűzszerész járőr megállapította, hogy egy második világháborús eredetű, 35 kilogrammos szovjet repeszbomba, biztosított gyújtószerkezettel. Hozzátette: az eszközt elszállították a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, ahol később megsemmisítik. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.