BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Boris Johnson

Boris Johnson egyetért Orbán Viktorral

A volt brit kormányfő szerint se támadta volna meg Oroszország Ukrajnát, ha Donald Trump az amerikai elnök.

Boris Johnson volt brit kormányfő először adott interjút az emlékiratainak megjelenése előtt, amelyben témák széles köréről beszélt Oroszországtól az Európai Unión keresztül a saját politikai jövőjéig.

Boris Johnson
Boris Johnson szerint Donald Trump egyik erénye éppen a kiszámíthatatlansága / Fotó: Christian Hartmann / POOL / AFP

Egyebek között egyetért azzal is, amit magyar kollégája, Orbán Viktor is hangoztatott korábban: Vlagyimir Putyin nem támadta volna meg Ukrajnát, ha Donald Trump lett volna az amerikai elnök. 

A világ jobb hely olyankor, amikor az Egyesült Államoknak erős vezetője van

– nyilatkozta a The Telegraph című brit napilapnak.

Johnsonnak meggyőződése, hogy Trump kiszámíthatatlansága elég lett volna ahhoz, hogy meggyőzze az orosz elnököt: nem éri meg a kockázatot, hogy háborút indítson egy szuverén állam ellen.

A Kreml szemszögéből nézve reális volt a veszélye annak, hogy Trump egy európai ország elleni támadást Amerika és a világrend elleni támadásként értelmezett volna, és lehet, hogy keményen fellépett volna ellene

– fogalmazott az egykori brit kormányfő.

Trump is gyakran ezzel kérkedik

A lap ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy maga Donald Trump is gyakran hangoztatja, hogy nem lett volna háború, ha ő ülne a Fehér Házban, ami Johnson szerint nem véletlen. „Trump egyik erénye a puszta kiszámíthatatlansága. Ez az egyik oka annak, hogy megnézem, hogyan viselkedett valójában a külügyekben, és szembeállítom azzal, amit az emberek mondanak róla” – mondta Johnson.

Boris Johnson
Boris Johnson szerint jobb hely a világ, ha erős ember az Egyesült Államok elnöke / Fotó: Justin Tallis / AFP

„Kiutasított 60 orosz kémet. Sokkal keményebb volt Szíriával kapcsolatban, mint a demokrata kormányok. Keményebb volt az Iráni Forradalmi Gárdával szemben is, majd adott az ukránoknak Javelin rakétát” – magyarázta.

Akkor az ukránoknak nem kell félniük?

A kérdésre, hogy akkor ezek szerint Kijevnek nem kell tartania egy újabb Trump-elnökségtől, a volt brit kormányfő hangsúlyozta: „Nagyon-nagyon fontos, hogy megértsük, Ukrajna harca abszolút egzisztenciális az európai szabadság, illetve demokrácia szempontjából, és ha Ukrajna elbukik, az abszolút katasztrófa. És ezt Trump megérti.”

Nem hiszem, hogy úgy akar majd bevonulni a történelembe, mint aki a második elnöki ciklusát nem azzal kezdte, hogy Amerikát naggyá tette, hanem a Szovjetuniót tette újra naggyá

– fűzte hozzá.

This handout photograph released by the Ukrainian presidential press service on September 27, 2024 shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) and Republican presidential nominee former US President Donald Trump meeting on September 27, 2024 in New York. The meeting coincides with Zelensky's visit to New York for the United Nations General Assembly. (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Biros Johnson
Donald Trump Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel / Fotó: AFP

„Minden emberi intézménynek szüksége van egy vezetőre. A világban Amerika a vezető. Véleményem szerint a világ boldogabb, virágzóbb hely, ha Amerika erős, és erős vezetője van, és ha az emberek úgy érzik, valamiféle rendet tartanak fenn.”

J. D. Vance egyértelműbben fogalmaz

Johnson azt is elárulta, nemrég beszélt Donald Trumppal és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is, azt ugyanakkor nem kérdezték meg tőle, hogy miről. Trump és Zelenszkij is találkozott minap, és a volt amerikai elnök a háború gyors befejezésére ígéretet tett ugyan, Ukrajna támogatására viszont nem.

Alelnökjelöltje, J. D. Vance egyértelműbben fogalmaz: demilitarizált zónával oldaná meg az orosz–ukrán háború kérdését. Az esetleges új republikánus adminisztrációnak szerinte nem célja megmentőként tetszelegni a háború ügyében. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.