BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borrell: a Nyugat nélkül Ukrajna 15 napon belül veszítene

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a szövetségesek továbbra is támogatják Kijevet. Josep Borrell szerint ennek hiányában Ukrajna nem tudná megakadályozni Oroszország sikerét.

Borús képest festett az orosz–ukrán háború jelenlegi állásával kapcsolatban Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. A spanyol diplomata szerint ha a nyugati szövetségesek nem támogatnák tovább Ukrajnát, akkor a háború 15 napon belül véget érne, méghozzá Oroszország gőzelmével – írta az Unian ukrán hírügynökség.

Josep Borrell, orosz-ukrán háború
Josep Borrell szerint nyugati támogatás nélkül Ukrajna elvesztené a háborút / Fotó: AFP

Bár Borrell megjegyezte, hogy sokan szeretnék azt, ha az immár 2,5 éve dúló háború minél hamarabb véget érne, köztük maguk az ukránok is, azonban nagyon nem mindegy, hogy miként ér véget.

Ha nem támogatjuk tovább Ukrajnát, akkor tizenöt napon belül véget ér a háború, és Vlagyimir Putyin eléri a céljait

– jelentette ki a főképviselő, aki hangsúlyozta, hogy éppen ezért a szövetségeseknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy amikor eljön az ideje az Oroszországgal való tárgyalásoknak, Ukrajna a szuverenitása és a területi integritása szempontjából kedvező feltételekkel ülhessen asztalhoz Moszkvával.

Borrell megadná a támadási engedélyt

Josep Borrell korábban amellett foglalt állást, hogy engedélyt kell adni Kijevnek arra, hogy Oroszország területén belül is lecsaphasson az ellenségére. Ez amiatt is fontos, mert Putyin az energetikai rendszer összeomlásán keresztül próbálja elérni azt, amit a harctéren nem tud elérni. A főképviselő hozzátette, hogy a nyugati szövetség tagjai ígéretet tettek arra, hogy minden lehetséges eszközzel támogatják Ukrajnát, ameddig csak szükséges. Úgy véli, hogy az energiafront döntő jelentőségű lesz a háborúban az előttünk álló télen.

Az Ukrajnának nyújtott európai uniós segélyek teljes összege az orosz–ukrán háború kitörése óta meghaladja a 130 milliárd eurót (mintegy 52200 milliárd forint).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.