BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borrell: hatvanezer ukrán katonát képezne ki az EU

Az EU-tagállamok védelmi miniszterei megvitatják, hogyan lehetne megerősíteni Ukrajna hadseregét. Josep Borrell szerint a terv az, hogy tovább folytatják az ukrán katonák kiképzését.

Az európai uniós tagállamok védelmi miniszterei megvitatják, hogyan lehetne megerősíteni az ukrán katonák uniós kiképzési misszióját, a cél további 60 ezer katona kiképzése – jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő pénteken Brüsszelben. A védelmi miniszterek informális tanácskozására érkezve Borrell elmondta az újságíróknak, hogy kollégáival egy kijevi kiképzőközpont megnyitásáról is tárgyalnak, miközben a kiképzés jelenleg Lengyelországban és Németországban folyik.

Borrell
Josep Borrell: az EU célja további hatvanezer ukrán katona kiképzése / Fotó: AFP

„Beszélni fogunk egy kijevi sejt nyitásának lehetőségéről, hogy fokozzuk a koordinációt az ukrán fegyveres erőkkel” – hangsúlyozta a katalán politikus, Hozzátette, hogy tárgyalnak az ukrajnai fegyverszállítások késlekedéséről, az uniós tagállamok miniszterei pedig megvizsgálják, hol tartanak kötelezettségvállalásaik teljesítése terén.

Kiemelte azt is, hogy az ukránok csak támogatással tudják sikeresen felvenni a harcot az orosz erőkkel, jól mutatja ezt a kurszki hadművelet is, amelyet egy merész, sikeres stratégiai akciónak nevezett.

Mint mondta, Ukrajna az adományozott F-16-os vadászgépeket arra használja, hogy megállítsa Oroszország támadásait az ukrán városok ellen, mivel Moszkva célba vette az ukrán villamosenergia-rendszereket, hogy a télre sötétbe és hidegbe taszítsa az országot. Emlékeztetett arra, hogy az EU szeretné, ha minden tagállam, amely fegyvert küldött Ukrajnának, feloldaná azok használatának korlátozását, de hangsúlyozta, hogy erről a tagországok maguk rendelkeznek.

A főképviselő szerint nevetséges azt állítani, hogy a fegyverek orosz területen belüli használatának engedélyezése Moszkva elleni háborút jelent. Ukrajnát orosz területről támadják, és a nemzetközi jog szerint reagálhat a támadásokra, azokon a területeken, ahonnan csapást mérnek rá. Borrell ugyancsak fontosnak nevezte az európai védelmi ipari termelés kapacitásának növelését.

Eddig már mintegy 700 ezer 155 milliméteres tüzérségi lövedéket gyártottak le, ami már közelít a célul kitűzött egymillió lőszerhez.

„Iparunk növeli kapacitását, és továbbra is ragaszkodom ahhoz az elképzeléshez, hogy Ukrajna támogatásához figyelembe kell venni az orosz területeken belüli célzás lehetőségét. Senki sem akar háborúban állni Oroszországgal, mi csak Ukrajnát támogatjuk, amely egyenlő feltételekkel szeretne harcolni” – zárta mondandóját Josep Borrell.

A maláj gép lelövésének tizedik évfordulóján Oroszország felelősségét firtatta Borrell

Az uniós diplomata szerint Oroszországnak vállalnia kell a felelősséget a közel 300 halálos áldozatot követelő tragédiáért. Az MH17 lelövésének ügyében a vádlottak távollétében ítélet is született korábban egy holland bíróságon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.