BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
európa

Brüsszel is ráeszmélt, hogy fontos a határvédelem

Szigorúbb ellenőrzést vezetne be a Bizottság. Szkínász szerint ugyanis Brüsszel legfontosabb feladata Európa határainak a védelme és a migráció visszafogása.

Európa külső határainak biztonsága az Európai Bizottság egyik legfontosabb prioritása, ez áll migrációs és biztonsági politikáink középpontjában - jelentette ki Margarítisz Szkínász uniós biztos szerdán Strasbourgban.

európa
Margarítisz Szkínász uniós biztos szerint az európai határok védelme Brüsszel legfontosabb feladata / Fotó: AFP

Az európai határok külső védelméről szóló vitában a biztos elmondta: az elmúlt öt év során példátlan kihívás elé nézett az unió a külső határok megerősítésével kapcsolatban. Mint mondta, a kihívások jelen voltak Európa-szerte, Evroszban, Lampedusán, Lengyelország és Lettország, valamint Litvánia és Fehéroroszország határainál, a finn-orosz határon, a Kanári-szigeteken és Cipruson is.

Mindezen kihívásokra, nehézségekre és fenyegetésekre válaszul határozottan cselekedtünk, mind a helyszínen, ahol ez a válság történt, mind pedig a szabályozási fronton, ahol olyan fejlesztéseket hajtottunk végre, amelyek az elkövetkező generációkat szolgálják majd 

- jelentette ki.

Példaként említette a schengeni határellenőrzési kódex elfogadására vonatkozó döntést, amely a külső határon a válságok idején szigorú ellenőrzéseket vezet be, továbbá az új migrációs és menekültügyi paktumot, amely azt biztosítja, hogy a jövőben bármely adott helyzetet megfelelő szabályozási válaszlépésekkel lehessen kezelni. "Ez magában foglalja azt az új szűrési rendeletet, amely egyértelmű és közös szabályokat állapít meg az EU-ba belépő személyek egészségügyi és biztonsági kockázatainak azonosítására, nyilvántartására és értékelésére, továbbá a be- és kilépési rendszert, amely nyomon követi a vízummentességet élvező és a rövid távú tartózkodásra jogosító vízummal rendelkezők mozgását" - taglalta.

Hozzátette: a bizottság kedden fogadta el az úti okmányok digitalizálását, ami segíteni fog a határellenőrzési folyamatok egyszerűsítésében, lehetővé téve az utazók számára, hogy előre benyújtsák a dokumentumokat, megkönnyítve ezzel az emberek és áruk mobilitását.

Amikor valaki megérkezik Európa külső határaira, valaminek történnie kell. Nem lehet csak úgy átlépni. Minderre az EU szilárd, koherens, holisztikus szabályozási rendszert épített fel 

- mondta.

Szkínász szerint az Európai Unió határigazgatásra szánt költségvetése az elmúlt három finanszírozási időszak alatt több mint háromszorosára nőtt, továbbá erősödött a Frontex és az Europol számára a helyszínen nyújtott operatív támogatás is.

A Frontex egy 10 ezer fős állandó állományt épít ki a határigazgatás támogatására, a tagállamokból harmadik országokba történő visszatérések felügyeletére és a harmadik országbeli határok védelmére, továbbá számos műveletet hajt végre külső határokon, miközben tiszteletben tartja az emberi jogokat - tette hozzá.

Az uniós biztos hozzátette, hogy a bizottság számos származási és tranzitországgal kötött közös érdekeken alapuló partnerségi megállapodást. "Minden erőnket mozgósítani fogjuk annak érdekében, hogy segítsük ezeket az országokat abban, hogy jobb körülményeket teremtsenek az emberek számára, ahelyett, hogy az embercsempészek kezébe adnák az életüket" - jelentette ki.

László András, a Fidesz EP-képviselője a vitához való felszólalásában felhívta a figyelmet: 

a migránsok által elkövetett gyilkosságok és terrortámadások joggal dühítik fel az európaiakat, és joggal teszik fel a kérdést, hogy mit keresnek ezek az emberek Európában, és az EU miért nem lép fel ellenük.

Emlékeztetett, hogy képviselőtársa, Fabrice Leggeri, a Frontex korábbi igazgatója meg akarta védeni az EU külső határait, de ehhez nem volt joga, mert a bizottság arra kérte, hogy a Frontex támogassa a bevándorlást.

"Magyarországon ennek az ellenkezőjét tettük. 2015-ben határkerítést építettünk, hogy megvédjük hazánkat és az Európai Uniót. Azóta 2 milliárd eurót költöttünk a határvédelemre" - hívta fel a figyelmet.

Hozzátette: az Európai Parlament megtorlásként a Magyarországnak szánt uniós források felfüggesztését követelte, és ennek a kérésnek a bizottság eleget is tett. "Bíróság elé citálták továbbá Magyarországot és 200 millió eurós bírságot kaptunk, amiért nem engedtük be az illegális migránsokat. Ezenfelül még azt is követelik, hogy változtassuk meg a magyar törvényeket, és engedjük be az illegális bevándorlókat - mutatott rá.

Megvédjük Magyarországot, ezért annyi illegális migránst szállítunk Brüsszelbe, amennyi befogadására az Európai Bizottság rákényszerít minket 

- zárta beszédét a képviselő.

Magyarország visszavág Brüsszelnek: 800 milliárd forintot verhet le rajta

A kormány ezért most jogi lépéseket tesz, hogy a határvédelemmel kapcsolatos költségek miatt érvényesítse igényeit az Európai Bizottsággal szemben. Nagyon úgy tűnik, hogy Magyarország visszavág Brüsszelnek a rekordbírság miatt.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.