BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy nagyon fontos ország világgá kürtölte: Magyarország a példaképe

Budapesten járt és Orbán Viktorral is találkozott az albán miniszterelnök. Az albán uniós csatlakozásról szóló tárgyalások újabb, fontos fázisa kezdődhet meg.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken fogadta Budapesten Edi Rama albán miniszterelnököt, aki szerint Albánia példaképként tekint Magyarországra. Az átlagos európai ember számára a Balkánon található ország amolyan fekete folt: keveset tudunk róla, pedig az apró, hazánk területének valamivel több mint negyedét kitevő ország meglepően nagy geopolitikai jelentőséggel bír. Számos geopolitikai sajátosságok vezetett ahhoz, hogy napjainkra Albánia váljon az Egyesült Államok egyik legfontosabb balkáni szövetségesévé. Erről részletesen a Portfolio cikkében lehet olvasni.

albánia
A két miniszterelnök / Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Az albán kormányfő a találkozó után kiadott sajtónyilatkozatában egyebek között kiemelte, hogy Magyarországon példaértékűen valósították meg a közigazgatás belső reformját. Egy olyan ország számára, mint az uniós csatlakozás útjára lépő Albánia, ez különösen fontos. 

Rama méltatta magyar kormány szerkezetének átalakítását is, 

valamit kitért arra is, hogy a jóléti társadalom megteremtése nem épp biztató pénzügyi keretek között kezdődött meg. Az albán miniszterelnök mindemellett köszönetet mondott Orbán Viktornak a soha meg nem ingó támogatásért, amelyet a Nyugat-Balkán irányában tanúsított.

Köszönetet mondott Magyarországnak az albán kormányfő

Az albán kormányfő a soros magyar elnökségnek is kifejezte a köszönetét, amely elmondása szerint nagyszerű dolgot tett Albánia érdekében, nyomást fejtett ki, koordinációs munkát végzett. Néhány napon belül ugyanis a csatlakozási tárgyalások egy fontos, új fázisát tudják megkezdeni, ami igen komoly előrelépést jelent Albánia uniós csatlakozásában

Rama abbéli reményét is kifejezte, hogy a jövőben még több területen tudnak együttműködni Magyarországgal. Egyik ilyen lehetséges területként jelölte meg a turizmust. Egyre többen választják ugyanis Albániát nyaralásuk helyszínéül, 

a turizmus egyre bővül, idén az odaérkezők száma elérheti akár a 12 milliót.

Elmondása szerint a magyar cégek befektetései Albániában mintegy 350 millió euró képviselnek, amely komolyan releváns az albán gazdaság számára. Beszámolt arról is, hogy a találkozón két együttműködési megállapodást is aláírtak, egyet a mezőgazdaság, egyet a közigazgatás területén.

Ami most történik Albániában, az túlzás nélkül korszakos jelentőségű. Erről az alábbi cikkben írtunk részletesen.

Történelmi döntés: új állam jön létre Európában, ezt kell róla tudni – térkép

A bejelentett tervek szerint megalakul egy új állam, ami muszlim vezetés alatt áll majd, ezzel pedig létrejön az iszlám Vatikán. Sok részlet ismert, például már az is, milyen színű lesz az útlevele. Már csak az a kérdés, mikor születik meg hivatalosan a bektási ország, és hogy ki fogja elismerni a létezését.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.