BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előkerült a kémügyről elhíresült Kovács Béla, Oroszországból üzent a bevándorlóknak

Kovács Béla 2022-ben menekült el az országból, most pedig egy orosz állami eseményen tűnt fel. A KGBéla becenévvel ellátott volt EP-képviselő ellen korábban kémkedés miatt adtak ki elfogatóparancsot.

A semmiből tért vissza Kovács Béla – vagy ahogy többen ismerik, KGBéla –, aki egy orosz állami eseményen szólalt fel. A korábbi magyar európai parlamenti képviselő akkor menekült Oroszországba, amikor kémkedéssel vádolták meg Magyarországon. Kovács Béla azon az eseményen szólalt fel, melyen Vlagyimir Putyin aláírt egy új rendeletet, amelynek célja az országba irányuló bevándorlás ösztönzése.

Előkerült KGBéla, Oroszországból üzent a bevándorlóknak
Előkerült KGBéla, Oroszországból üzent a bevándorlóknak / Fotó: Mirkó István

A rendelet válasz arra, hogy az Ukrajna elleni háború kezdete óta több millió orosz hagyta el hazáját, miközben csak néhány ezer külföldi érkezett Oroszországba. Az Állami Duma képviselője, Maria Butina szerint az elmúlt években körülbelül 3500 külföldi telepedett le Oroszországban, akik nem gazdasági, hanem inkább szellemi és erkölcsi okokból választották az országot.

Kovács Béla arra buzdította a hallgatóságot, hogy ne érezzék sértve magukat, ha európai véleményeket hallanak Oroszországról, mert szerinte sokakat félrevezetett a nyugati média. 

KGBéla feltűnését egy Medusa.io nevű, angol nyelvű hírportál is megerősítette.

Két hónappal ezelőtt Vlagyimir Putyin aláírt egy másik rendeletet is, amely egyszerűsíti a bevándorlás folyamatát azok számára, akik hazájukban el kívánják kerülni a „neoliberális ideológiát”. A program hivatalosan szeptember 1-jén indult, és bár hivatalos statisztikák még nem állnak rendelkezésre, az orosz hatóságok szerint a program iránt van érdeklődés, és egyesek egész családjukat szeretnék magukkal hozni – írja a HotNews nevű román hírportál.

Két éve szívódott fel KGBéla

Kovács Béla ellen 2022-ben is adtak ki elfogatóparancsot, akit ekkor kémkedés miatt öt év fegyházra ítéltek. Akkor a bíróság arról adott tájékoztatást, hogy a volt képviselővel szemben csak belföldi elfogatóparancsot adtak ki, mivel a volt politikus nem vonult be határidőre megkezdeni a büntetése letöltését. Az ügyben akkor még nem merült fel olyan adat, melynek alapján a más országból történő kiadatási eljárást kezdeményezni lehetett volna.

Kovács Béla ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés, költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt adtak ki elfogatóparancsot, a kiszabott büntetés öt év fegyház, illetve tíz év közügyektől eltiltás. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.