BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

ENSZ: Európa újabb menekülthullámra készülhet

Humanitárius katasztrófa fenyeget Libanonban, rengetegen menekülnek az otthonaikból, akik legszívesebben Európa felé vennék az irányt. Az ENSZ szerint Európának menekülthullámra kell számítania, ha a Hezbollah és az izraeli hadsereg közötti harcok nem fejeződnek be és segély nélkül marad Libanon.

Az ENSZ elhatalmasodó közel-keleti humanitárius katasztrófára figyelmeztet. Miután az izraeli hadsereg bevonult Libanonba, sokan az életükért menekülnek. A pár éve a polgárháborújáról és az Iszlám Állam terrorjáról híres Szíriába már százezren átléptek. A nemzetközi szervezet szerint a libanoni menekültek elsődleges célja Európa lehet.

Menekülthullám várhat Európára
Menekülthullám várhat Európára / Fotó: AFP

A harcok által érintett területekről Libanonon belül és Szíriába könnyű mozogni, ám a menekülők inkább Európát vennék célba. Az azonban logisztikai szempontból nehéz, kevésbé biztonságos, és rendkívül drága is – magyarázta Ivo Freijsen, az ENSZ Menekültügyi Hivatalának libanoni képviselője az Euronewsnak.

Az izraeli katonák kedden lépték át a határt, azóta Libanon lakosságának ötöde, azaz egymillió ember kényszerült lehagyni az otthonát. 

Sokan menekültek el a napokban

A közel-keleti konfliktusosságot jó jellemzi, hogy amíg a 2010-es években Szíriából 1,5 millióan menekültek Libanonba, addig most fordított a helyzet. A szíriai kormány megkönnyítette a határátkelést a menekülők részére, valamint az országában segít az ENSZ menekültügyi ügynöksége és a Vörös Félhold is nekik.

Libanonban törékeny a politikai és gazdasági helyzet, és ideiglenes kormánya vezeti.

Az Európai Unió vasárnap 10 millió euró humanitárius segélyről rendelkezett és felszólította a feleket az azonnali tűzszünetre, mint ahogy a libanoni kormányfő is. Ursula von der Leyen csütörtökön újabb összegről döntött a libanoni lakosság megsegítésére, amit az Európa Bizottság elnöke a közösségi oldalán jelentett be.

„Az EU idén több mint 100 millió euróra növeli a Libanon számára nyújtott humanitárius segélyt. Egy új, 30 millió eurós csomag biztosítja, hogy a civilek megkapják a nagyon szükséges segítséget. Ismét tűzszünetre szólítunk fel a libanoni és a gázai határon, valamint a túszok szabadon bocsátására.”

Azonnali tűzszünetet sürgetett Izrael és a Hezbollah között a libanoni kormányfő

Libanonnak azonnali tűzszünetre van szüksége Izrael és a Hezbollah síita milícia között – jelentette ki szerdán Nadzsib Mikáti ügyvezető libanoni kormányfő.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.