BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Észak-koreai katonák az ukrán háborúban: Oroszország elismerte, hogy van együttműködés, de szerinte nincs miért aggódni

A két ország Putyin látogatásakor fűzte szorosabbra kapcsolatát. Az azonban nem nyert megerősítést, hogy Észak-Korea valóban bevonódott volna az orosz–ukrán háborúba.

Oroszország elismerte, hogy együttműködik Észak-Koreával. Azonban Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára szerint ez a partnerség nem harmadik országok ellen irányul – írta az Izvesztyija, az orosz hírportál.

Putyin, Kim
Oroszország, Észak-Korea
Oroszország és Észak-Korea koccintott a partnerségre / Fotó: AFP

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság közeli szomszédunk és partnerünk. Minden területen fejlesztjük kapcsolatainkat. Ez a mi szuverén jogunk, ami nem okozhat aggodalmat senkinek, mivel az együttműködés nem harmadik országok ellen irányul

– jelentette ki Peszkov, aki ellentmondásosnak nevezte azokat a híreket, melyek szerint Észak-Korea Oroszország területére telepítette volna a hadseregét, hiába állítja ezt Dél-Korea.

Október 16-án Mark Rutte NATO-főtitkár azt mondta, hogy a katonai szövetségnek nincsenek adatai az észak-koreai hadseregnek az orosz–ukrán háborúban való részvételéről. Ezt megelőzően, október 14-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélt arról, hogy Phenjan bevonódott a katonai konfliktusba. Az értesülést egyelőre az Egyesült Államok sem ismerte el.

Vlagyimir Putyin orosz elnök júniusban látogatott el Észak-Koreába, ahol négyszemközti megbeszéléseket folytatott Kim Dzsongun észak-koreai elnökkel. Ezen a találkozón kötötték meg az átfogó stratégiai partnerségi megállapodást, amely a két ország közötti kölcsönös segítségnyújtásról szól.

A CNN nemrégiben közétett egy videót, amelyen az látszik, hogy észak-koreai katonák egy orosz kiképzőközpontban katonai felszerelést vesznek át. Az amerikai lap nem állítja tényként, de hozzáteszi, hogy az észak-koreai egységeket egy valószínűsíthető ukrajnai bevetésre képzik ki.

A videót az egyik ukrán kormányszerv osztotta meg a CNN-nel. Az észak-koreaiak egy meg nem határozott, de távol-keleti bázison tartózkodnak. A felvételeken az látható, ahogy katonák hosszú sora várakozik, hogy megkapja az egyenruháját. Az újoncokat arra kérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amelyben megadták a sapkáik, egyenruháik és cipőik méretét. A CNN szerint az űrlap tetején orosz nyelven írnak, míg az egyes ruhaneműk méreteit már koreai nyelven kérdezik.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.