BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin árnyéka fenyegeti Moldova mai EU-tagságról szóló szavazását

Megkezdődött Moldovában az elnökválasztás és a népszavazás az ország EU-csatlakozásáról.

Megkezdődött vasárnap reggel Moldovában az elnökválasztás és a népszavazás az ország EU-csatlakozásáról. A legutóbbi felmérés szerint a legesélyesebb elnökjelölt a hivatalban lévő államfő, a Nyugat-barát Maia Sandu, akinek kényelmes előnye van mind a tíz vetélytársa előtt, de valószínűleg csak a november 3-i második fordulóban lesz képes biztosítani győzelmét - közölte az MTI.

Két önkéntes beszélget a Moldovai Szocialista Párt (PSRM) elnökjelöltje, Alexandr Stoianoglo választási sátrában Chisinauban 2024. október 18-án. Fotó: AFP

A Bloomber hírügynökség szerint, a 2,6 milliós lakossággal és Európa egyik legkisebb gazdaságával Moldova a legtöbb uniós mérőszám alapján alig szerepel a listán. Az EU-tag Románia és a háború sújtotta Ukrajna közé ékelődött apró, volt szovjet köztársaság azonban túl nagy jelentőséggel bír, ha a kontinens biztonságáról és a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország fenyegetésével szembeni fellépésről van szó. Az EU a legnagyobb befektető Moldovában. Azóta, hogy Putyin 2022 februárjában megtámadta szomszédját, segített az országnak megtörni az orosz földgáztól való függőségét és kiépíteni az elektromos infrastruktúrát.

Ahhoz, hogy már az első fordulóban eldőljön, kigyőzött, valamelyik jelöltnek meg kell szereznie a szavazatok több mint ötven százalékát. Ha ez nem sikerül, akkor tartanak második fordulót, amelybe a két legtöbb voksot megszerző jelölt jut. A közvélemény-kutatási eredmények szerint Sandu legvalószínűbb ellenfele a második fordulóban Alexandr Stoianoglo volt főügyész lesz, akit a hagyományosan oroszbarát szocialista párt támogat.

A népszavazáson a választásra jogosultaknak arra a kérdésre kell válaszolniuk, hogy rögzítsék-e az alkotmányban Moldova európai uniós csatlakozási szándékát. Ennek érvényességéhez legalább 33 százalékos részvétel szükséges.

Moldova és az Európai Unió 2014-ben kötött társulási és szabadkereskedelmi megállapodást, amely 2016. július 1-jén lépett hatályba. Maia Sandu államfő 2022. március 3-án írta alá országa hivatalos csatlakozási kérelmét, az Európai Tanács pedig az év június 23-án hivatalosan is tagjelölt országként ismerte el Moldovát. Az Európai Tanács 2023. december 14-én úgy döntött, hogy megkezdik vele a csatlakozási tárgyalásokat, amelyek aztán 2024. június 25-én nyíltak meg.

A legutóbbi felmérések szerint a moldovaiak többsége támogatja, hogy az EU-tagságra törekvés bekerüljön az alkotmányba, noha a 11 elnökjelölt közül öt arra buzdítja az embereket, hogy nemmel szavazzanak, mert szerintük a népszavazás időzítése Maia Sandunak kedvez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.